Bănci și Asigurări

Cât retrage în medie un român de pe card în fiecare lună

Cât retrage în medie un român de pe card în fiecare...

Autor: Ciprian Botea

23.02.2013, 09:00 1470

Valoarea medie a unei tranzacţii de retragere de numerar este de 470 de lei, adică o treime din salariu net din România, potrivit calculelor ZF pe baza datelor preluate de la BNR.

Deţinătorii de carduri au efectuat anul trecut peste 220 de milioane de tranzacţii de retragere de numerar de la bancomat, ceea ce înseamnă în medie două tranzacţii lunare pe fiecare card. La sfârşitul lunii decembrie pe pia­ţă existau circa 11 milioane de carduri valide. Valoarea medie a unei tran­­zacţii de retragere de numerar este de 470 de lei, adică o treime din salariul mediu net din România. Salariul mediu net este de circa 1.500 de lei (350 de euro), ceea ce înseamnă că într-un an cei 5 milioane de angajaţi din România câştigă 21 mld. euro, nivel similar cu cel al retragerilor de la bancomate.

Statistic, în România există un card la fiecare două persoane, dar în realitate mai mult de jumătate dintre români nu deţin un card, având în vedere că un număr important de persoane au în portofel două sau chiar mai multe „plastice“.

Comisioanele de retragere numerar de la bancomat aduc anual 50 mil. euro în conturile băncilor, în condiţiile în care o astfel de operaţiune este taxată în medie cu un procent de 0,2% din suma retrasă. Anul trecut, de exemplu, de la bancomatele din România au fost retrase 24 mld. euro.

Majoritatea băncilor percep un comision de 0,1-0,2% din suma retrasă de la ATM-urile proprii, în timp ce utilizarea unui card la ATM-ul altei bănci decât cea care a emis cardul este taxată cu 0,5% din suma retrasă plus o sumă fixă (de obicei 3 lei).

Citiţi o analiză asupra retragerilor românilor de la bancomate integral pe zfcorporate.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO