Bănci și Asigurări

Cât trebuie să păstrezi banii la bancă pentru o dobândă mai mare

Cât trebuie să păstrezi banii la bancă pentru o...

Autor: Ciprian Botea

23.12.2014, 18:16 1850
Bancherii plătesc, în medie, o dobândă de 3% pe an clienţilor persoane fizice care îşi ţin economiile la bancă, dar diferenţele pot fi semnificative nu doar de la o bancă la alta, ci şi în funcţie de perioada în care banii stau în depozit. Pentru scadenţe mai mici de trei luni, dobânda medie este de 2,9% pe an, iar cine ţine banii la bancă mai mult de şase luni primeşte 3,6% pe an.
 
Dobânzile la depozite sunt cu un punct procentual sub nivelul din urmă cu un an, iar faţă de nivelul din 2009 ratele de dobândă sunt de trei ori mai mici. Bancherii au tăiat agresiv dobânzile la depozite în ultima perioadă pe măsură ce BNR a redus dobânda-cheie, iar leii s-au ieftinit pe piaţa interbancară.
 
Dobânzile la credite pentru firmele mici şi mijlocii şi pentru consum sunt însă în continuare peste 10% pe an, băncile păstrându-şi marjele de câştig la un nivel cât mai ridicat pentru a-şi acoperi cheltuielile cu provizioanele.
 
Depozitele au crescut cu două cifre la începutul crizei datorită dobânzilor mari şi prudenţei clienţilor, dar în ultima perioadă ritmul de creştere s-a diminuat drastic, clienţii preferând să consume în loc să economisească sau să caute alte soluţii de plasare a banilor.
 
Populaţia şi companiile au depozite de circa 220 miliarde de lei. Depozitele au depăşit anul acesta pentru prima dată după 2007 volumul creditelor acordate de bănci. Depozitele populaţiei sunt de circa 130 de miliarde de lei.
 
Depozitele atrase de la clientelă sunt în mare parte în lei, în condiţiile în care creditarea în valută reprezintă peste jumătate din portofolii şi în plus majoritatea clienţilor preferă să-şi păstreze economiile în depozite pe termen scurt, de până la trei luni, chiar dacă de cele mai multe ori depozitele respective sunt reînnoite la scadenţă.
 
Abia în ultima perioadă băncile au început să promoveze mai agresiv depozitele cu scadenţa de unu sau doi ani, dar acestea nu reprezintă decât 10% din totalul economiilor la termen ale populaţiei. Valoarea acestora este de circa 11 miliarde de lei.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO