Bănci și Asigurări

Câte credite noi vând băncile într-un an: 50 de miliarde de lei

Câte credite noi vând băncile într-un an: 50 de...

Autor: Ciprian Botea

19.02.2015, 00:07 576

Băncile locale au vândut anul trecut credite noi de echivalentul a 50 de miliarde de lei (11 miliarde de euro), în creştere cu 16% faţă de anul anterior, dar nu au reuşit să acopere rambursările şi ieşirile din bilanţ, astfel că stocul total a continuat să se prăbuşească.

Circa trei sferturi au fost credite în lei, finanţări care au câştigat treptat teren în ultimii doi ani pe fondul scăderii accelerate a dobânzilor, dar şi în contextul în care bancherii se confruntă cu o lipsă a resur­selor în valută.

Comparativ, în 2012, creditarea era împărţită în mod egal între lei şi euro, potrivit unor date publicate de BNR.

Este pentru prima dată când apar cifre oficiale privind vânzările noi de credite la nivelul întregului sistem bancar. Anterior, doar creşterea soldului oferea o imagine a pieţei creditului.

Dinamica soldului nu mai reflecta însă de mai mult timp o imagine reală a soldului, din cauza nivelului ridicat al rambursărilor şi al creditelor scoase din bilanţ. De exemplu, stocul de credite s-a redus cu circa 6 miliarde de lei pe parcursul anului trecut şi a ajuns la 212 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO