Bănci și Asigurări

Câte credite „Prima Casă” au acordat băncile în fiecare an de funcţionare a programului

Câte credite „Prima Casă” au acordat băncile în...

Autor: Ciprian Botea

08.06.2013, 10:17 1492

“Prima casă“, programul prin care s-au vândut 92.000 de credite ipotecare cu garanţia statului, a adus băncilor un business de 3,6 miliarde de euro în ultimii patru ani, jumătate din această sumă fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de Guvern.

Creditul ipotecar cu garanţia statului a fost singurul canal prin care băncile – controlate în proporţie de 90% de străini -  au finanţat economia în perioada de criză, tendinţa fiind mai degrabă de reducere a expunerilor în contextul în care finanţarea ieftină venită din afara ţării în perioada de boom economic s-a oprit brusc.

Cele mai multe credite “Prima Casă” s-au acordat în 2012, 27.000 de clienţi contractând un astfel de împrumut. Soldul creditelor ipotecare cu garanţia statului în 2012 a fost de 1,01 miliarde de euro.

Băncile mai au în prezent la dispoziţie circa 160 milioane de euro pentru credite ipotecare garantate de stat, programul „Prima casă“ urmând să ajungă la final după epuizarea garanţiilor rămase în cazul în care guvernul nu aprobă un nou plafon. Plafonul de garanţii a fost suplimentat ultima dată în luna ianuarie, cu suma de 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO