Bănci și Asigurări

Câteva lucruri de ştiut despre prosperitatea din Europa Centrală şi de Est

Câteva lucruri de ştiut despre prosperitatea din Europa...
16.06.2017, 00:05 451

Europa Centrală şi Est înregistrează o creştere mai accele­rată a prosperităţii decât Europa Occidentală. Acum, majoritatea ţărilor ECE au un excedent de prosperitate.

În ultimul deceniu, scorul mediu al prosperităţii din regiune a ajuns la 87% din nivelul Europei Occidentale.

Aceasta este o poveste de succes ignorată. Între timp, nivelul veniturilor din regiune a ajuns la 47% din cel al Europei Occi­den­tale.

Acum, majoritatea ţărilor ECE înre­gis­trează un excedent de prospe­ritate, adică oferă mai multă prospe­ri­tate decât ar fi de aşteptat având în vedere nivelul veniturilor.

Europa Centrală şi de Est are unul dintre cele mai mari deficite de capital so­cial, iar acest lucru stă în calea creşterii în continuare a prosperităţii. Acest de­ficit de capital social, o moştenire a co­mu­nis­mului, ţine pe loc prosperitatea regiunii.

Capitalul social, guvernanţa şi me­diul de business au un efect dispro­por­ţionat de mare asupra nivelului de pro­spe­ritate din ECE. Împreună, acestea explică  87% din capacitatea regiunii de a genera prosperitate comparativ cu nivelul de 43% la nivelul restului lumii. Aceasta are legătură cu deficitul ridicat de capital social al regiunii: tranziţia către demo­craţii liberale de piaţă nu poate avea loc fără o bază de capital social.

Într-un mediu caracterizat de o creş­tere mai lentă a economiei mondiale şi unul din ce în ce mai ostil integrării UE, succesul ECE depinde de o capacitate spo­rită de generare a prosperităţii. Totuşi, eforturile de reformă în acest sens stag­nează din cauza capitalului so­cial redus, care este semnificativ corelat cu niveluri crescute de corupţie, un stat de drept fragil şi o reglementare defi­cita­ră a sectorului de business. Cetăţenii tre­buie să simtă că toată lumea respectă re­gu­lile pentru ca reformele să izbutească.

Ţările cu niveluri iniţiale ridicate de capital social au suferit un declin economic mai puţin sever în perioada 2007-2016. În ECE, consolidarea capi­ta­lu­lui social va face ţările mai rezistente la şo­curi şi va elibera oportunităţi în do­menii blocate până acum la niveluri scă­zute: guvernanţa şi mediul de business.

Îndreptarea tinerilor din regiune către alte ţări are avantaje şi dez­avan­taje. Analizând 13.000 de persoa­ne, s-a des­coperit că tinerii din regiune au un ca­pital social mai solid decât com­pa­trioţii lor mai în vârstă, au o educaţie mai solidă, sunt mai probusiness şi mai exigenţi în ceea ce priveşte reformele. Dar sunt în acelaşi timp mai înclinaţi să emigreze. Diaspora contribuie prin banii trimişi de muncitori în ţara de origine şi prin transferul de cunoştinţe acumulate peste hotare. Însă aceştia pot contribui cel mai bine la prosperitatea ţării lor dacă nu pleacă. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, aceştia trebuie să simtă că munca le este răsplătită adecvat, că pot schimba lucurile, să aibă un sentiment de apartenenţă şi o voce la nivel politic.

Altfel, pe măsură ce din ce în ce mai mulţi tineri pleacă, regiunea riscă să se confrunte cu un exod al creierelor şi cu o intensificare a tendinţei de îmbă­trânire şi scădere a populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO