Bănci și Asigurări

Ce asigurători şi-au schimbat conducerea în 2013

 Ce asigurători şi-au schimbat conducerea în 2013

Autor: Anelis Baciu

30.12.2013, 10:33 554

ING Asigurări, BCR Viaţă, Ergo, Carpatica Asig dar şi recent instalata Autoritate de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) se numără printre jucătorii din asigurări care au primit un nou şef în 2013. 

Anul 2013 a fost anul schimbărilor de conducere în cadrul asigurătorilor de viaţă, după ce 2012 a fost marcat de o pleiadă de mutări la vârful asigurătorilor generali, printre care Astra, Groupama sau Allianz-Ţiriac. Asigurătorul care a dat startul schimbărilor a fost grupul austriac Ergo cu subscrieri de 20 miliarde de euro pe an, dar cu o prezenţă marginală pe piaţa românească de asigurări de viaţă. În aprilie austriecii l-au recrutat pe poziţia de CEO pe Mihai Popescu (42), un executiv care anterior a condus subsidiara locală a britancilor de la Aviva. Ergo avea la sfârşitul lunii septembrie prime brute subscrise în valoarea de 20 milioane de lei (4,5 mil. euro) şi circa 34.000 de contracte, potrivit ASF. 
La sfârşitul lunii mai şi olandezii de la ING, care deţin liderul pieţei de asigurări de viaţă, l-au înlocuit pe Bran Boon din funcţia de director general cu şeful diviziei de pensii Marius Popescu. În cei opt ani petrecuţi în cadrul grupului ING, Marius Popescu (39 ani) a deţinut poziţia de manager de investiţii al ING Asigurări de Viaţă (2005 - 2008), ulterior preluând mandatul de director general al ING Investment Management România (2008 - 2010). În 2010, Marius Popescu s-a alăturat echipei ING Pensii.

BCR Viaţă, al doilea mare asigurător din piaţa de profil a încheiat seria companiilor de viaţă care au anunţat un nou director general, după ce Florina Vizinteanu, care a condus timp de opt ani asigurătorul a decis să se retragă din funcţie. Compania deţinută de grupul austriac Vienna Insurance Group va fi condusă începând de anul viitor de Sorin Mititelu, cu o experienţă de 20 de ani în sistemul bancar şi asigurări. Ca şi Vizinteanu, Mititelu a lucrat aproape un deceniu în cadrul BCR Viaţă.

Dintre companiile de asigurări generale doar Carpatica Asig, un jucător de top zece cu capital românesc şi-a schimbat şeful în acest an. Începând cu iunie 2013, Ina Crudu a preluat conducerea companiei Carpatica Asig, fiind numită în funcţia de director general în locul lui Marian Mîrzac, după ce acesta a fost validat ca membru al Consiliului ASF.

Nu doar unii asigurătorii şi-au ales un nou şef anul acesta, ci şi reglementatorul industriei de profil. După numai cinci luni de când supraveghează şi reglementează pieţele financiare ASF a anunţat că vicepreşedintele responsabil cu asigurările Daniel Tudor a renunţat la funcţie. Tudor ajunsese în incompatibilitate cu funcţia deţinută după ultima modificare a legii privind statutul ASF, soţia sa fiind senator. În locul său a fost avizat Corneliu Moldoveanu, care anterior ocupase poziţia de membru neexecutiv al ASF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO