Bănci și Asigurări

Ce bănci mai plătesc dobânzi de 4% la depozite şi cât trebuie păstraţi banii în cont

Ce bănci mai plătesc dobânzi de 4% la depozite şi...

Autor: Ciprian Botea

19.11.2014, 17:43 1145

Numai trei bănci - TBI Bank, Piraeus şi BRD - mai plătesc dobânzi de 4% pe an pentru depozitele în lei atrase de la persoanele fizice, în condiţiile în care multe bănci au coborât cu bonificaţiile, în special cu cele la depozitele pe termen scurt, sub 3% pe an.

Cine vrea dobândă de 4% pe an, dar şi confortul că nivelul acesteia nu se va diminua în perioada următoare, trebuie să-şi ţină banii în cont un an sau chiar doi, potrivit datelor portalului conso.ro.

Cea mai mare dobândă, de 4,2% pe an, este acordată de TBI Bank, sucursală a băncii bulgare cu acelaşi nume, deţinută de grupul israelian Kardan. Dobânda este valabilă pentru depozitele pe trei luni. TBI a intrat pe piaţă abia anul trecut şi încearcă să-şi construiască o bază de clienţi. Cine depune 10.000 de lei pe un an la o rată de 4,2%, primeşte la final o dobândă netă de 353 de lei.

Şi grecii de la Piraeus au dobândă de 4,05% pe an pentru clienţii care aleg să-şi ţină economiile la bancă timp de un an. Dobânda netă la un depozit de 10.000 de lei este de 340 de lei.

BRD este singura dintre băncile mari care mai plăteşte 4% pe an la depozitele în lei, dar clienţii trebuie să-şi ţină banii în cont timp de doi ani. Dobânda netă obţinută de un client cu un depozit de 10.000 de lei este de 672 de lei după doi ani.

Dobânzi uşor sub nivelul de 4% pe an au şi Carpatica (3,9% pentru sumele depuse pe doi ani) şi Volksbank (3,9% pe an pentru depozitele pe un an). Clienţii trebuie să fie atenţi la ofertele băncilor, deoarece dobânda netă (obţinută după reţinerea impozitului pe venit de 16%) poate fi erodată şi de eventualele comisioane percepute de bănci pentru administrarea contului curent ataşat depozitului sau pentru retragerea banilor din cont.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO