Bănci și Asigurări

Ce companii pun presiune mare pe bilanţurile băncilor. Firmele din construcţii şi imobiliare sunt cele mai riscante, rata NPL fiind de 29,5%

Ce companii pun presiune mare pe bilanţurile băncilor....

Autor: Claudia Medrega

20.12.2016, 00:07 611
Companiile din construcţii şi imo­biliare au în conti­nua­re cel mai mare risc de cre­dit, rata împrumuturilor ne­performante ajungând în acest caz la 29,5%, la sfârşitul pri­melor nouă luni din acest an, în timp ce sectorul servicii şi utilităţi are una din cele mai scăzute rate de neperformanţă, po­trivit datelor Băncii Naţionale.

Expunerea directă a băncilor de pe piaţa locală pe sectorul imobiliar este importantă, însă rata creditelor neper­for­mante a scăzut în acest an faţă de nivelul de 39% înregistrat în decembrie 2015.

Individual, rata creditelor neper­for­mante era în septembrie de 35,9% în ca­zul sectorului construcţii şi 26,8% pen­tru companiile din sectorul imobiliar. Expu­nerile aferente firmelor din sec­toarele construcţiilor şi imobiliar cu­mulează 21,8% din stocul de credite ban­care acordate companiilor nefinan­ciare în septembrie 2016.

La polul opus, sectorul servicii şi uti­lităţi are una dintre cele mai reduse rate a creditelor neperformante, de 15% în sep­tembrie 2016, în scădere faţă de 19,5% în decembrie 2015.

În cazul industriei şi agriculturii rata de neperformanţă este apropiată, situân­du-se în septembrie în jurul a 17,8%, în scă­dere de la 22,6% (indus­trie), res­pec­tiv 23,3% (agricultură), la finele anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO