Bănci și Asigurări

Ce conditii de avans si garantii pun bancile acum la vanzarea creditelor ipotecare

Ce conditii de avans si garantii pun bancile acum la vanzarea creditelor ipotecare

Gabriela Nistor, directorul executiv de retail al Bancii Transilvania: Deocamdata nu vizam modificari ale conditiilor la creditul ipotecar, in afara de dobanzi, unde operam scaderi.

04.06.2009, 00:00 241

Cine vrea sa ia acum un credit pentru casa trebuie sa pregateasca un avans de cel putin 15%, insa chiar si asa nu este exclus ca banca sa ii ceara garantii suplimentare - adica ipoteca si pe alte imobile.

Daca in vara trecuta bancile isi promovau creditele cu avans zero si acceptarea unui grad de indatorare de pana la 65% din veniturile clientilor, acum oferta s-a ajustat considerabil. Unele banci cer clientilor sa participe cu pana la jumatate din valoarea locuintei pentru care vor sa obtina finantare, iar gradul de indatorare nu mai trece de 50% din venituri.
La BCR, cea mai mare banca din sistem, avansul mediu este de 25% din valoarea imobilului, fiind corelat si cu valoarea garantiilor aduse, potrivit lui Sorin Mititelu, directorul executiv al directiei Dezvoltare afaceri si produse retail.
Ceva mai relaxate sunt conditiile la Banca Transilvania, unde avansul mediu cerut clientilor care au contractat credite ipotecare in precedentele trei luni a fost de 19%. Gradul mediu de indatorare (ponderea ratei lunare in veniturile clientului) a fost de asemenea relativ ridicat, la 57%, in conditiile in care maximul acceptat de banca este de 60% la imprumuturile ipotecare, respectiv 65% la cele de nevoi personale cu garantii imobiliare. Garantiile aduse de client au reprezentat, pe medie, 137% din valorea creditului.
"Deocamdata nu vizam modificari ale produsului, in afara de dobanzi, unde operam scaderi", spune Gabriela Nistor, director executiv retail banking in Banca Transilvania.
BRD-SocGen, a doua mare banca din sistem, cere clientilor un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului pe care vor sa il achizitioneze. De altfel, acest nivel a fost inclus de majoritatea bancilor in normele de creditare la recomandarea BNR, in toamna trecuta.
Lucian Cojocaru, directorul Polului Comercial al retelei BRD-SocGen, spune ca pentru creditele de investitii imobiliare vandute in ultimele luni, gradul mediu de indatorare acceptat pentru clienti a fost de 43%-44% din venituri. BRD le cere clientilor sa aduca garantii reprezentand 150% din valoarea creditului ipotecar sau chiar 180%, daca vor sa contracteze un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca.
Concret, daca un client doreste sa achizitioneze prin credit un apartament de 100.000 de euro, fie aduce un avans de 43.000 de euro, fie, daca nu are banii, aduce garantii suplimentare.
La Raiffeisen, un alt jucator de top, avansul minim cerut clientilor la creditele ipotecare este de 35%. Alte banci sunt chiar mai restrictive la acordarea de credite.
Spre exemplu, Leumi Bank, un jucator de talie mica, le cere acum clientilor un avans de cel putin 50% la creditele ipotecare, potrivit informatiilor publicate pe site-ul sau.
Maghiarii de la OTP au coborat recent avansul cerut clientilor la 35%, dupa ce il urcasera pana la 50% in lunile precedente. Gabriel Cretu, directorul de vanzari al OTP Bank, spune insa ca putini clienti mai erau interesati de un credit la un nivel atat de ridicat al avansului.
Gradul mediu de indatorare acceptat petru clienti este de 40%-50% din venituri. Cretu considera acum ca piata romaneasca nu este inca suficient de matura pentru a suporta grade ridicate de indatorare si perioade foarte lungi de rambursare.
Conditiile de acordare a creditelor ipotecare au devenit mult mai restrictive in toamna trecuta, cand BNR a cerut bancilor sa isi revada normele, pe care le considera prea relaxate.
Acum si bancile sunt mult mai reticente la finantarea achizitiilor de imobile, in conditiile in care preturile inca nu s-au stabilizat pe piata imobiliara si nu se poate vorbi de repere de pret. In aceste conditii creditul ipotecar a inregistrat contractii in ultimele luni, mai ales ca si clientii sunt in expectativa, preferand sa amane cumpararea unui imobil.
Bancherii mizeaza totusi ca programul "Prima Casa" initiat de Guvern, care ofera garantia statului, dar cere in schimb reducerea avansului la cel mult 5% si dobanzi semnificativ mai mici, va ajuta la deblocarea finantarilor imobiliare.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO