Bănci și Asigurări

Ce formulare trebuie să depuneţi de anul acesta la ANAF pentru a nu lua amendă 10.000 de lei

26.01.2016, 13:36 46491

Este foarte important să demonstrăm transparenţă şi să depunem toate formularele şi informaţiile cerute de ANAF, chiar dacă vom reveni asupra lor. Sunt nişte amenzi pe codul de procedură fiscală între 4.000 şi 10.000 de lei pentru neprezentarea informaţiilor prezentate de ANAF, a declarat Alin Negrescu, Director, Servicii de Asistenţă Fiscală, KPMG in Romania, în cadrul conferinţei Relaxare fiscală, litigii şi amnistie in 2016. Cu ce preţ?

"Foarte important de reţinut: depineţi formularul, informaţiile, chiar dacă ulterior veţi reveni cu documente care să susţină informaţii, dar este foarte important să le depuneţi". 

 
 


Ce a mai declarat Alin Negrescu 

Din punct de vedere al TVA sunt multe lucruri bune introduse. Cele mai importante sunt reducerea cotei de TVA, lărgirea bazei de aplicare a cotei reduse de TVA, introducerea regimului de taxare cu plată inversă pentru bunurile imobile şi bunurile electronice peste un anumit prag valoric.

Avem relaxarea condiţiilor de relaxare a grupului fiscal: a fost eliminată condiţia ca membri unui grup fiscal să fie administraţi de acelaşi organ fiscal. Se speră la o creştere a numărului de grupuri fiscale.

Cei de la ANAF nu vor să renunţe la neacordarea dreptului de deducere fiscală pentru contribuabilii inactivi. Această prevedere atacă în mod fundamental drepturile, atacă contribuabilul de bună credinţă.

Există o întreagă jurisprudenţă a Curţii Europene în acest caz. Este menţionat în mod specific ca fiind obligatorie de luat în considerare pentru interpretarea tratamentului din punctul de vedere al TVA. Am susţinut foarte tare această prevedere pentru că în practică inspectorii fiscali nu considerau luarea în considerare a Jurisprudenţei Curţii Europene.

Eu ca şi beneficiar sunt obligat să emit autofactură şi să ajustez TVA dedusă. Până pe data de 15 a lunii următoare, când am agreat respectivul discout, sunt obligat să emit autofactură.

Scopul formularului 088 este înregistrarea în scopuri de TVA. Rolul lui este de a susţine activitatea economică impozabilă. TVA generează în continuare cea mai mare evaziune la nivel comunitar. Este o taxă care urmează majoritatea tranzacţiilor. Ea se depune în cadrul procesul de înregistrare în scop de TVA. Începând de anul trecut organele fiscale pot solicita depunerea acestei declaraţii dacă intervin schimbări în cadrul datelor declarate. Nu este obligatoriu, însă la sfârşitul anului trecut s-au trimis astfel de solicitări aproape tuturor companiilor, firme care s-au văzut în ipostaza că au trebuit să depună acest formular din simplul fapt că au schimbat un sediu social sau au avut schimbări la administratori. Scopul acestei declaraţii este de a preveni depunerile de TVA fictive.

În alte state europene nu există o procedură aşa complicată şi birocratică. Colegii din Bulgaria speră să nu se inspire din ceea ce face România, pentru că suntem daţi drept model de luptă împotriva evaziunii şi fraudei. Principala problemă pe care o implică acest formular este legată de informaţii, care multe sunt irelevante din persepctiva scopului declarat al acestui formular: combaterea evaziunii fiscale. Sunt informaţii care trebuie susţinute cu documente, aici apare marea problemă. Venitul brut, indiferent că este încasat de România sau din străinătate de administratori, susţinut de asemenea cu documente. Toate aceste informaţii trebuie susţinute cu documente, care trebuie legalizate, apostilate.

Am avut multe discuţii cu anumite societăţi, în special cele nerezidente, unde era imposibil să obţinem anumite informaţii cu privire la indicatorii financiari realizaţi de aceasta. Am decis împreună cu societatea să depunem raportul de activitate al grupului. El a fost luat în considerare de către inspectori şi am obţinut codul de TVA. Este foarte important în acest proces să dăm dovadă de transparenţă şi să obţinem informaţii.

Există un departament special în cadrul ANAF care face analiza de risc. Cel care preia informaţia o introduce în sistem, iar analiza se face ulterior. Am discutat anul trecut cu ANAF, în sensul de a încerca o revizuire a informaţiilor. Am încercat să găsim o măsură de flexibilizare şi de reducere a fluxului informaţional pentru contribuabilii buni platnici şi de bună credinţă. S-a transmis însă că nu se renunţă al formularul 088.

Revizuirea criteriilor de completare a acestui formular 088 ar trebui să constituie o prioritate a ANAF, altfel se va ajunge la un blocaj, pentru că există nilşte sancţiuni legate de acest 088. Cea mai importantă dintre ele este anularea codului de TVA. Pentru o companie mare aceasta este cea mai importantă sancţiune. Odată anulat, este destul de neplăcut.

Mai sunt nişte amenzi pe codul de procedură fiscală între 4.000 şi 10.000 de lei pentru neprezentarea informaţiilor prezentate de ANAF, companii care nu au depus formular 088 în termenul de 15 zile specificat de autorităţile fiscale şi care a primit o notificare cu privirea începerii unui control antifraudă.

Termenul de depunere a fost modificat, prelungit cu încă 30 de zile, dar acolo se specifică pentru ”contribuabilii mari”. Nu ştim în ce măsură se aplică şi pentru ceilalţi contribuabili, pentru că din punctul de vedere al informaţiilor este vorba de acelaşi efort şi ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament.

Foarte important de reţinut: depineţi formularul, informaţiile, chiar dacă ulterior veţi reveni cu documente care să susţină informaţii, dar este foarte important să le depuneţi.

Una dintre măsurile pozitive aduse de noul cod fiscal este că nu mai suntem obligaţi ca membri grupului fiscal să fie de la aceeaşi administraţie fiscală, lucru care din punctul de vedere al compensării TVA la firmele din grup poate fi un lucru pozitiv.

Termenul de 60 de zile poate fi termenul mediu de soluţionare, faţă de termenul maxim de 90 de zile. Trebuie avut în vedere că acest termen de 60 de zile include inclusiv rambursările efectuate cu control ulterior.

Din punct de vedere administrativ ne aşteaptă un an cu mult timp alocat completării declaraţiilor fiscale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO