Bănci și Asigurări

Ce mai pot face IMM-urile pentru a obtine un credit?

21.10.2009, 00:00 50

Utilizarea profiturilor pentru majorarea capitalului, unmanagement performant si plata la timp a obligatiilor fiscalemaresc considerabil sansele unei intreprinderi mici sau mijlocii dea contracta un credit bancar, afirma Mariela Batlan, directorulexecutiv al Directiei IMM-uri din BCR.

De cealalta parte rezultatele negative inregistrate pe perioadelungi, solicitarile de credite cu maturitati extinse si restantelela bugetul de stat sunt principalele impedimente in calea obtineriiunei linii de finantare.

Lipsa garantiilor este in acelasi timp un factor important defranare a creditarii pe segmentul companiilor, potrivit datelorFondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri(FNGCIMM). Aproape o treime din cererile de credite pentru IMM-urirespinse anul acesta nu au intrunit acest criteriu, aratastatisticile Fondului.

Piata creditelor pentru IMM-uri a fost puternic afectata derecesiunea economica, in conditiile in care vanzarile le-au scazutcu pana la 50%, iar fiscalitatea si dobanzile mari le-au limitataccesul la finantare. In iulie, rata medie a unui credit pentrucompanii era de 16,9%, cu peste patru procente mai mare fata deaceeasi luna din 2008, potrivit datelor BNR.

In acelasi timp, nici bancile nu mai sunt dispuse sa acordecredite tuturor solicitantilor.

"Bancile se concentreaza pe cresterea profitabilitatii pe bazade clienti deja existenta, mai degraba decat sa lupte pentruatragerea fiecarui client nou", a declarat Helge Boschenbroker,directorul firmei de consultanta ZEB Group. "In viitor, bancile isivor selecta clientii si vor cauta sa-si concentreze activitatea peclientii cu activitatea cea mai promitatoare."

Regulile mai stricte de acordare a finantarii vin in contextulin care bancherii sunt din ce in ce mai ingrijorati de crestereacreditelor neperformante. Institutiile de credit au inceput ogestionare proactiva a portofoliului de credite.

Astfel, 15% din bancile din Europa Centrala si de Est, incluseintr-un studiu realizat de ZEB si EFMA (Asociatia Europeana deManagement Financiar si Marketing) si-au vandut deja portofoliilede credite neperformante catre firmele specializate in recuperareacreantelor. Studiul releva ca un sfert din banci intentioneaza savanda creditele neperformante.

Aceasta solutie nu este insa agreata de toate institutiile decredit. "In cazul creditelor neperformante bancile pot alege sa levanda sau sa le gestioneze cu forte proprii. Vanzarea nu a fostinsa o solutie in ultima perioada, date fiind preturile micipracticate pe piata, iar gestiunea proprie este solutia aleasa inmajoritatea cazurilor", a spus Mariela Batlan.

BCR: Nu exista reteta universala pentru reorganizareacreditelor

Oficialii BCR spun ca nu poate exista o solutie generala in ceeace priveste reorganizarea creditelor corporate si ca moratoriul laplata imprumuturilor contractate de IMM-uri, propus de unii lideripolitici, nu poate fi transpus in practica.

"Nu exista o reteta universala in acest sens, iar noi lucramdupa fiecare caz in parte. Admitem ca poate exista un cadrugeneral, dar pe care sa se aplice solutii particulare", a spusBatlan. Ea considera ca isi vor reveni mult mai repede din crizafirmele care si-au ajustat la timp activitatea si care au reusit sagenereze cash-flow.

Cresc sansele de a lua credite daca:

+ Se utilizeaza din timp profiturile pentru majorareacapitalului propriu

+ Se evita crizele de lichiditati, mai ales in perioadele deplata a impozitelor

+ Este imbunatatita calitatea managementului si a sistemului decontabilitate

+ Sunt urmarite programele de sprijinire a IMM-urilor promovatede stat

Se reduc sansele de a lua credite daca:

-Sunt inregistrate rezultate negative pe un numar repetat deani

-Se solicita credite cu perioade de rambursare mari (peste 10ani)

-Firma are in derulare procese pe rol, executari etc.

-Se inregistreaza restante fiscale sau la bugetul asigurarilorsociale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO