Bănci și Asigurări

KBC da credite de consum cu DAE de 30-40%

13.01.2009, 18:32 111

Cei mai noi jucatori din piata creditelor, belgienii de la KBC Consumer Finance si americanii de la Verida Credit, care si-au inceput recent operatiunile, se lupta acum pentru a castiga clienti, iar criza ar putea fi o oportunitate, in conditiile in care bancile au devenit mult mai selective in acordarea imprumuturilor.

Cu ce produse au intrat pe piata noii jucatori si ce costuri au acestea?
KBC Consumer Finance, companie membra a grupului belgian KBC, vinde credite de nevoi personale si credite in magazin in lei. Imprumutul de nevoi personale poate fi intre 1.500 si 75.000 de lei (350-18.000 de euro), pentru o perioada de maximum zece ani, dobanda fiind revizuibila.
De exemplu, pentru un angajat in varsta de 35 de ani, cu un venit lunar net de 5.000 de lei (1.200 de euro), care mai plateste rate de 1.500 de lei pentru un alt imprumut, suma maxima care poate fi contractata de la KBC este de 44.000 de lei (peste 10.000 de euro), pentru o perioada de 10 ani. Rata lunara se ridica la 1.368 de lei, in conditiile unei dobanzi anuale efective (DAE) de 41,93%, peste cea oferita de multe banci. Pentru aceeasi suma si perioada, bancile de pe piata percep dobanzi anuale efective de 20-30%, rata lunara fiind de circa 1.000 de lei. Avantajul companiilor de credit este faptul ca sunt mult mai flexibile decat bancile, iar dosarul este aprobat mai rapid.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca clientul sunt sa aiba peste 18 ani, sa lucreze intr-o companie care are mai mult de noua angajati si nu activeaza in domeniul constructiilor, iar salariul lunar net sa depaseasca 600 de lei. In cazul unui credit contractat intr-un magazin partener al KBC, angajatul pentru care a fost calculat exemplul de mai sus poate lua suma maxima de 25.000 de lei (6.000 de euro) pe cinci ani. Rata lunara este de 879 de lei. Site-ul companiei arata ca DAE variaza intre 30% si 40%, in functie de durata creditului. Magazinele partenere ale KBC acopera aproape toate judetele tarii. Sediul central al companiei este in Bucuresti, dar are si o unitate proprie, situata in soseaua Iancului.
Verida Credit, companie infiintata de ABN Amro, un fond al Citi (Old Lane), si Rubikon Partners, un fond american, acorda credite imobiliare si ipotecare. Imprumuturile pot fi contractate de la sediile companiei, iar dosarele sunt aprobate in circa o saptamana. In Bucuresti, compania este prezenta prin sediul central din zona Universitatii si agentia din soseaua Stefan cel Mare, dar detine si o unitate la Iasi.
Potrivit site-ului companiei, un credit ipotecar in euro pentru achizitia unei locuinte poate fi contractat pentru maximum 30 de ani, dobanda standard fiind Euribor plus 4,5% pe an, la care se adauga un comision de analiza de 150 de lei si unul de acordare de 1,9%.
Euribor la sase luni este de 3,9% (potrivit site-ului Verida), ceea ce inseamna ca dobanda se ridica la 8,4%, mult sub ceea ce ofera bancile, dar reprezentantii companiei spun ca revizuiesc acum costurile, iar pana la sfarsitul lunii vor publica noile dobanzi. Potrivit calculatorului de pe site-ul companiei, un angajat cu un venit de 1.200 de euro (5.000 de lei) pe luna poate obtine un imprumut de maximum 65.000 de euro, in cazul unei perioade de rambursare de 10 ani, rata lunara fiind de 780 de euro. In cazul in care perioada creste la 25 de ani, suma maxima este de 103.000 de euro, cu aceeasi rata lunara. 
Verida Credit mai acorda imprumuturi pentru constructia de locuinte si imprumuturi-punte, care sunt contractate, de obicei, de clienti care au deja o locuinta si vor sa achizitioneze alta inainte sa o vanda pe cea pe care o detin. De asemenea, in oferta companiei mai exista credite de refinantare, de nevoi personale cu ipoteca, de extindere a locuintei, pentru liber-profesionisti sau pentru imobile cumparate cu scop investitional, dobanzile ajungand la Euribor plus 6%.
 
KBC: credit de nevoi personale
  • Venit lunar 5.000 de lei
  • Credit maxim 44.000 de lei
  • Perioada 10 ani
  • Rata lunara 1.398 lei
  • DAE 41,93%
 
Verida Credit: credit pentru casa
  • Venit lunar 5.000 de lei
  • Credit maxim 103.000 euro
  • Perioada 25 de ani
  • Rata lunara 780 de euro
  • Cost Euribor plus 4,5% pe an
Sursa: companiile
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO