Ce previziuni au analiştii pentru politica monetară în 2017. BNR poate să menţină sau chiar să majoreze dobânda-cheie, urmând să reducă ratele RMO şi să îngusteze coridorul facilităţilor permanente

9 ian 2017 Autor: Claudia Medrega

Banca Naţională ar putea să menţină sau chiar să majoreze dobânda de politică monetară în acest an, urmând să reducă ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) şi să îngusteze coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie, de la 1,5% la 1,25%, anticipează analiştii.
 
Pe palierul dobânzii-cheie şi al ratei RMO la lei, politica monetară a BNR a intrat în stand-by din mai 2015, când instituţia a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an, concomitent cu reducerea rezervelor minime obligatorii la lei la 8%. În schimb, RMO la valută au fost ajustate anul trecut de două ori, până la 10%. Coridorul simetric în jurul ratei dobânzii-cheie este un al instrument folosit de banca centrală pentru a calibra politica monetară. Coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie - adică dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la banca centrală pe termen de o zi - a fost îngustat de banca centrală la Ă/-1,5%, dar rămâne la un nivel ridicat comparativ cu alte ţări. La prima şedinţă de politică monetară din 2017, BNR a menţinut dobânda-cheie, nivelul RMO şi coridorul facilităţilor permanente.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2017

 
Cuvinte cheie:
dobanda-cheie
, reducere
, mentinere
, majorare
, bnr
, rezerve
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide