Bănci și Asigurări

Ce previziuni au şefii din bănci pentru evoluţia pieţei în 2017. Creditarea va creşte mai alert, consolidarea sistemului continuă, digitalizarea poate câştiga teren, iar rata NPL va mai scădea

Ce previziuni au şefii din bănci pentru evoluţia...

Autor: Claudia Medrega

11.01.2017, 00:08 1799

Creditarea privată va continua să crească în acest an, într-un ritm mai alert, susţinută de avântul împrumuturilor în lei, riscurile legislative se diminuează, procesul de consolidare a sistemului va merge mai departe, digitalizarea poate câştiga teren în banking, iar instituţiile de credit vor face în continuare curăţenie în bilanţuri încercând să scape de creditele neperformante (NPL- non-performing loans), anticipează şefii băncilor mari din România.

La capitolul provocări, bancherii amin­tesc revenirea încrederii, tes­tul de evaluare a calităţii acti­velor sistemului bancar (AQR), pregătirea pentru imple­men­tarea noilor standarde financiare inter­na­ţio­na­le (IFRS 9) şi potenţiala creştere a do­bân­zilor, aflate la minime istorice, la care se adau­gă provocările externe, cum ar fi Brexitul.

„Perspectivele pentru anul 2017 sunt poate mai mult ca niciodată legate de încre­dere, ca atribut principal al pieţei financiare. La capitolul vulnerabilităţi induse de decizii ex­terne rămâne şi ieşirea Marii Britanii din Uniu­nea Europeană, context în care evalua­rea impactului pe ambele sensuri „de mers“ este încă în analiză.  Testul AQR, evoluţia do­bânzilor aflate astăzi la minime istorice, avan­sul creditelor noi la niveluri de creştere cu do­uă cifre, cel puţin în zona de creditare în mo­neda naţională, o transparentizare mai mare în relaţia cu clienţii, pregătirea pentru im­ple­men­tarea IFRS9 din 2018 sunt, alături de pro­vo­cările induse de evoluţiile externe, prin­cipalele preocupări la nivelul sistemului ban­car pentru anul 2017“, spune Sergiu Oprescu, CEO-ul Alpha Bank şi preşedintele Con­si­liu­lui Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO