Bănci și Asigurări

Ce randament mai aduce o asigurare unit-linked? Cine îşi asumă riscul câştigă până la 8% pe an

Ce randament mai aduce o asigurare unit-linked? Cine...

Autor: Anelis Baciu

05.01.2014, 09:11 2931

Câştigurile generate de poliţele unit-linked, în care sunt primele de asigurare sunt investite în titluri de stat în lei ajung în medie la 8% pe an în prezent, ceea ce înseamnă un randament la jumătatea celui din 2009, potrivit datelor agregate de ZF de pe site-urile companiilor.

Cele mai bun randament din piaţă în cazul poliţelor unit-linked este oferit de Metropolitan Life, câştigul fiind de 8,8% pe an. Un randament care se apropie de 8% este oferit şi de nemţii care controlează Allianz-Ţiriac, în timp ce în cazul ING, cel mai mare asigurător local randamentul anual este de 7,6%. Pe de altă parte, cele mai puţin riscante asigurări unit-linked ale italienilor de la Generali au în prezent un randament de sub 7% pe an. Totuşi clienţii care sunt dispuşi să-şi asume riscuri mai mari pot alege poliţe care investesc în acţiuni, câştigurile oferite de acestea depăşind pragul de 10% anual.

Poliţele unit-linked sunt asigurări de viaţă care plasează cea mai mare parte din banii plătiţi de clienţi în fonduri de investiţii, riscul investiţional fiind asumat de client, în timp ce în cazul asigurărilor tradiţionale randamentul este garantat de compania de asigurare, însă câştigurile sunt mult mai mici.

Instabilitatea pieţelor financiare şi reticenta asumării vreunui risc a înclinat din ce în ce mai mult balanţa în favoarea poliţelor tradiţionale în ultimii ani. Cota acestora a crescut an de an şi a ajuns la 63% la sfârşitul lui octombrie, faţă de o pondere de circa 40% la sfârşitul lui 2007. Principala cauză a scăderii accentuate a vânzărilor de unit-linked a fost declinul randamentelor fondurilor de investiţii în criză, care a diminuat dramatic câştigurile şi a generat pierderi pentru asiguraţi. De exemplu, în 2009 randamentul minim al unei poliţe unit-linked era de circa 15%, faţă de numai 8% în prezent.

Companiile de asigurări de viaţă au vândut poliţe unit-linked în valoare de 476 milioane de lei (108 mil. euro) în primele zece luni ale acestui an, ceea ce raportat la un volum total de subscrieri înseamnă o pondere de puţin peste 30%, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Topul câştigurilor din poliţe unit-linked (lei)

Randamentele anuale oferite de cei mai mari asigurători 

CompanieRandament anual (%)
Metropolitan Life8,8
Allianz-Asigurări7,9
ING7,6
BCR Asigurări7,3
Generali6,7

                                                                                                                                              Sursa: site-urile companiilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO