Bănci și Asigurări

Ce rentabilitate au fondurile de pensii facultative

Ce rentabilitate au fondurile de pensii facultative
08.11.2009, 23:12 128

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) ainceput sa publice pe site-ul propriu ratele de rentabilitate alefondurilor de pensii facultative (pilonul II) care au fost lansatepe piata in urma cu mai mult de doi ani.
Potrivit legislatiei in vigoare, la doi ani dupa ce incepe safunctioneze un fond de pensii facultative CSSPP trebuie sa publicela inceputul fiecarei luni rata de rentabilitate anualizata aacestuia pentru ultimele 24 de luni.
In prezent, in aceste raportari sunt cuprinse 7 din cele 13 fonduride pensii facultative de pe piata locala, impartite pe grade derisc. Rentabilitatea este indicatorul principal care arataperformanta fondurilor de pensii si se calculeaza conform normelorCSSPP, in functie de variatia unitatii de fond (VUAN).
La categoria de risc scazut este prezent un singur fond, BCRPrudent, cu o rata de rentabilitate de 5,985%. In categoria de riscmediu sunt cuprinse cinci fonduri de pensii facultative, curentabilitati cuprinse intre -6,52% si 6,2%.
Astfel, fondurile de pensii care au inregistrat rentabilitatipozitive sunt ING Optim (12,516%), ING Clasic (10,1412%), AZTModerato (Allianz-Tiriac Pensii, 6,2175%) si Aviva Pensia Mea(4,2901%). Un singur fond este pe minus: OTP Strateg, cu orentabilitate de -6,52%.
CSSPP calculeaza, de asemenea, o rata de rentabilitate minimapentru fiecare clasa de risc. La clasa de risc mediu rata minimaeste de 4,4497%, iar fondurile Aviva Pensia Mea si OTP Strateg seafla sub acest prag. Potrivit legislatiei in vigoare, daca un fondde pensii se afla timp de patru trimestre consecutiv sub pragulminim de rentabilitate, acesta este plasat de CSSPP in supravegherespeciala, iar daca nu isi revine, ramane fara autorizatie.
Fondurile de pensii facultative au o rata medie ponderata derentabilitate de 8,8994%.
La categoria risc ridicat este prezent un singur fond: AZT Vivace(administrat de Allianz-Tiriac Pensii), cu o rata de rentabilitateanualizata de 4,919%, potrivit datelor CSSPP.
La sfarsitul lunii septembrie cele 13 fonduri de pensii facultativede pe piata locala aveau peste 178.900 de participanti si activenete in valoare de 172,6 milioane de lei.
Dupa valoarea activului net, cele mai mari fonduri sunt ING Optim(46,9 milioane de lei), BCR Prudent (37,9 milioane de lei) si AZTModerato (26,7 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO