Bănci și Asigurări

Ce se află în spatele cifrelor din bilanţul băncilor din România: Raportul credite/depozite la lei este sub 70%, în timp ce la valută depăşeşte 100%

Ce se află în spatele cifrelor din bilanţul băncilor...

Autor: Claudia Medrega

23.03.2017, 00:05 521
Rata credite/depozite la valută era la sfârşitul anului trecut de 107,6%, în timp ce pe compo­nenta în moneda naţională raportul a coborât la 67,9%, ceea ce indică faptul că există spaţiu pentru intensificarea creditării în lei. Pe total, raportul dintre împrumuturi şi depozite la bănci, în lei şi valută, oscilează în România în jurul a 80%, conform datelor Băncii Naţionale.
 
La finele anului 2011, raportul credite/de­pozite la valută urcase la un vârf de 232,7%, iar pe partea de lei maximul de 93,8% a fost atins spre finele anului 2008.
 
Creşterea anemică a creditării pri­vate a făcut ca volumul împru­mu­turilor cumulate în lei şi valută să rămână mult în urma sumelor eco­nomisite de populaţie şi com­panii la bănci. La nivel european, România este în top 10 cu unul dintre cele mai mici rapoarte credite/depozite, de circa 80%.
 
Raportul credite/depozite a de­venit subunitar în România în vara anului 2014, pentru prima dată din 2007. Iar până anul tre­cut creditele nu au reuşit să se apropie de ni­velul depozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO