Ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor după explozia tarifelor RCA

17 iun 2017 Autor: Anelis Baciu

Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie de asigurări din piaţa locală, a înregistrat anul trecut un profit tehnic din asigurări auto (Casco şi RCA) în valoare de 19,4 mil. lei, adică de peste trei ori mai mult decât rezultatul raportat în 2015. Creşterea majoră a profitului Allianz pe segmentul auto vine în contextul în care 2016 a fost un an dificil în piaţa asigurărilor, fiind marcat de dispuse aprinse între clienţi şi asigurători pe tema creşterii tarifelor la RCA. După falimentul Astra Asigurări şi Carpatica Asig, companiile rămase în piaţă s-au grăbit să ajusteze în sus tarifele generând creşteri explozive mai ales pe categoria transportatorilor.

În timp ce profitul, cât şi afacerile din asigurări auto ale Allianz au fost în creştere, în cazul poliţelor de bunuri şi proprietăţi asigurătorul a raportat o înrăutăţire a profitabilităţii la prime subscrise mai mari. Profitul tehnic aferent poliţelor property a scăzut de la 11,3 mil. lei în 2015 la 9,8 mil. lei în 2016. Scăderea profitului a fost determinată de creşterea cheltuielilor de administrare şi de achiziţie (comisioanele brokerilor). Poliţele property sunt cel mai bine comisionate tipuri de asigurări, comisionul mediu plătit de asigurători brokerilor situându-se la circa 20%. Allianz-Ţiriac, companie cu prime brute subscrise de 1,1 mld. lei, este controlată cu o participaţie de 52% de grupul financiar Allianz New Europe, în timp ce firma Vesanio Trading - un offshore al fostului tenisman Ion Ţiriac - deţine 44,5% din acţiuni.

 

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2017

 
Cuvinte cheie:
RCA
, CASCO
, asigurari
, Allianz
, profit
, asigurari auto
, asiguratori
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide