Bănci și Asigurări

Ce se schimbă în regulile de la Prima casă

Ce se schimbă în regulile de la Prima casă

Autor: Ciprian Botea

02.08.2013, 21:54 2351

Băncile participante la programul Prima casă, prin care statul acordă garanţii pentru credite destinate achiziţiei de locuinţe, vor putea vinde doar împrumuturi în lei din următorul plafon de garanţii alocat de Ministerul Finanţelor, cu o valoare cumulată de 1 mld. lei, arată un proiect de modificare a parametrilor programului publicat pe site-ul instituţiei.

Conform proiectului de guvern, garanţiile suplimentare de 1 mld. lei sunt acordate în moneda naţională, iar plăţile în contul creditelor ajunse în default sunt efectuate doar în lei.

Pe de altă parte, garanţii de 300 mil. lei, adică aproape o treime din plafonul suplimentar, sunt alocate exclusiv pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL

În noul program Prima Casă, băncile trebuie să utilizeze plafoanele alocate până la sfârşitul anului, sumele rămase urmând să fie realocate în sistem la începutul anului viitor.

De asemenea, băncile vor putea încasa comisioane de analiză sau administrare pe lângă dobânda nominală, formată din indicatorul Robor la 3 luni plus marja de 2,5%.

Nivelul comisionului de gestiune datorat Fondului de Garantare se negociază semestrial şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor.

Băncile au vândut în ultimii patru ani peste 93.000 de credite ipotecare Prima casă, cu o valoare cumulată de 3,6 miliarde de euro.

Citiţi mai multe despre reacţia băncilor pe www.zfcorporate.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO