Bănci și Asigurări

Ce soluţii ar putea fi pentru ca măcar de acum încolo riscul deprecierii leului faţă de franc să fie diminuat?

Autor: Roxana Rosu

19.01.2015, 00:06 746
Conversia creditelor în franci elveţieni în lei s-ar fi impus cu acuitate atunci când auto­rităţile din domeniul bancar şi-au dat seama că situaţia se agravează, dar BNR s-a erijat în pavăză a băncilor care au acordat astfel de împrumuturi, a declarat vineri la ZF Live Alin Iacob (foto, dreapta), preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).
 
„Băncile au venit cu această soluţie de creditare în 2007 şi au promovat-o datorită dobânzilor mici. Oamenii au fost încurajaţi de bănci să facă aceste credite pentru a-şi putea lua nişte garsoniere sau apartamente de 2 camere, în condiţiile în care preţurile erau foarte mari în piaţa imobiliară în acel moment“, a precizat Iacob. În opinia lui, în Ro­mânia creditele ipo­tecare în monedă străi­nă trebuia inter­zise. În prezent, 10% din creditele din piaţă sunt în franci şi 60-70% în euro, a spus Iacob. Dana Gornea Rădulescu (foto stănga), care are un credit de 100.000 de franci, spune că rata de 700 de franci reprezenta 1.500 lei pe lună la momentul la care a încheiat contractul şi a ajuns acum, după aprecierea de joi a francului, la 3.200 lei.  „Într-o singură zi rata mea a crescut cu 500 de lei. Trebuie să plătesc cu 500 de lei mai mult faţă de cât plăteam înainte de apreciere“, a afirmat ea la ZF Live.
 
În ceea ce pri­veşte posibilitatea de a refinanţa creditul în lei, Dana Rădu­lescu a spus că în prezent, deşi are acelaşi nivel al veniturilor, nu se mai încadrează în normele băncii, după ce gradul de înda­torare permis a co­bo­rât la 30-40%, de la 70-80% cât era la momentul la care a luat creditul în franci. Asociaţia Utilizatorilor Ro­mâni de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat joi Guvernului şi Parla­mentului „obli­ga­rea instituţiilor de credit de a propune consumatorilor posibili­tatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, în cazul  în care există o diferenţă de cel puţin 20% între cursul actual şi cel de la momentul acordării creditului“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO