Bănci și Asigurări

Ce spune Mişu Negriţoiu, şeful ASF, despre evoluţia pieţelor pe care le supraveghează

Ce spune Mişu Negriţoiu, şeful ASF, despre evoluţia...

Autor: Anelis Baciu

12.05.2016, 15:29 404

Pieţele financiare non-bancare (piaţa de capital, piaţa de asigurări şi piaţa pensiilor private) şi-au continuat creşterea moderată anul trecut, iar aceasta va fi tendinţa şi în perioada următoare, spune preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Pieţele non-bancare  din România au o pondere de circa 20% în PIB. Chiar dacă nu au o încă o pondere importantă în PIB, pieţele sunt mai stabile şi mai predictibile. Este drum lung până să ajungem la media europeană care se situează la 40%, nu mai vorbim de SUA unde ponderea este de 60%” .

 

Piaţa de capital:

Anul 2015 nu a fost prea bogat pe piaţa de capital, deşi noi am încercat să stimulăm listarea companiilor la BVB. În 2015 s-a remarcat lipsa listărilor, iar aceasta este principala problemă şi cauza neatractivităţii bursei locale. Am încredere că 2-3 societăţi vor fi listate până la finalul acestui an. Am văzut că şi Fondul Proprietatea vrea să listeze societăţile la care este acţionar. Am putea vedea listarea Hidroelectrica anul acesta. E bine venită listarea Hidoelectrica, iar noi ca instituţie suntem pregătiţi pentru listare.

Este un proces de reaşezare şi pe piaţa de capital care va crea o piaţă solidă şi care ne va permite să venim cu reglementări noi. Anul 2015 a fost unul de transformări, de aşezare a pieţei. 2016 îl vedem ca un an de consolidare şi de continuare a creşterii, creştere susţinută de condiţiile fundamentale la nivelul sistemului, mai bune decât în trecut.

Piaţa de asigurări

Piaţa asigurărilor (generale şi de viaţă) îşi va continua şi în acest an trendul pozitiv pe care l-a avut în 2015, când a marcat o creştere de peste 8%. În ceea ce priveşte profitabilitatea este greu spus dacă piaţa va trece pe plus, însă cred că ne vom apropia e un echilibru. E greu să spun că industria de profil va trece pe profit în acest an, având în vedere situaţia mai deosebită a unor asigurători. Trecerea pe profit este un proces de durată.

Rata combinată a daunei (raportul dintre veniturile din prime pe de o parte şi daunele şi celelalte cheltuieliile pe de altă parte care arată profitabilitatea pieţei n.red.) se va stabiliza şi se va apropia de nivelul de 100%.

Pensiile private

Piaţa pensiilor private este o piaţă aşezată, problema principală aici sunt randamentele în scădere. Aceasta este o problemă de ansamblu a pieţelor financiare nebancare. Când suntem într-un mediu de dobânzi aproape de zero sau chiar negative şi într-un proces de quantative easing (n.red)  la nivelul zonei euro şi un climat deflaţionist randamentele scad. Aşa se explică creşterea moderată şi în sectorul pensiilor private.

Sectorul pensiilor private este cel mai transparent şi cel mai predictibil dintre toate  pe care noi le supraveghem. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO