Bănci și Asigurări

Ce stil de manager are bancherul ceh ales să conducă BCR

Ce stil de manager are bancherul ceh ales să conducă BCR

Autor: Razvan Voican

03.02.2012, 21:16 2507

A trecut o săptămână de când austriecii de la Erste au anunţat oficial desemnarea cehului Tomas Spurny pe postul de CEO al BCR, cea mai mare bancă locală, în locul britanicului Dominic Bruynseels, şi deja curiozitatea îi mână atât pe angajaţii băncii, cât şi pe concurenţi să afle cât mai multe despre stilul de manager al noului şef al BCR.

De aflat informaţii nu este prea greu având în vedere că multe bănci locale au surori la Praga, Bratislava sau Budapesta - pe unde a lucrat Spurny în ultimii 10 ani, însă desigur că descrierile pe care i le fac foşti colegi sau parteneri de business pot fi marcate de o doză importantă de subiectiv.

Aşa cum arată CV-ul bancherului ceh de 46 de ani, el a intrat în contact cu mai multe tipuri de culturi organizaţionale având în vedere că a schimbat destul de des job-urile: a lucrat şi pentru grupul francez Societe Generale, şi pentru italienii de la Intesa şi pentru cel mai puternic grup ceh de fonduri de investiţii, PPF. Şi în pofida vârstei, de vreo 10 ani încoace a tot deţinut funcţii de CEO. Totuşi, el nu a mai avut pe mână o organizaţie de circa 9.000 de oameni şi
care duce responsabilitatea de a fi cea mai mare bancă într-o economie afectată de criză.

Parcurgând experienţa profesională a lui Spurny mai mulţi observatori au apreciat că acesta are profilul potrivit ţinând cont de punctul în care se află BCR în acest moment şi piaţa bancară în ansamblu. În plus, are şi background profesional american, la fel ca şi noul său şef Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Mai departe portretul poate fi schiţat mai mult pe bază de impresii. De altfel, Spurny de-abia urmează să fie prezentat intern în BCR.

Un element comun al percepţiilor care s-au conturat deja pe piaţă este că BCR va avea un CEO cu temperament diferit de cel al britanicului Dominic Bruynseels, care s-a încadrat în general în tiparele calmului englezesc. Unii colaboratori îşi amintesc momente în care CEO-ul BCR aflat la final de mandat putea transmite o răceală de-a dreptul sesizabilă. În schimb, Spurny ar avea un stil destul de expansiv, fiind capabil să-şi convingă repede interlocutorii.

După ce au cules impresii de la colegi din Budapesta sau Praga, unii competitori ai BCR şi-au format ideea că Spurny vine la BCR în postura unui manager dur, hotărât, care va adânci procesul de restructurare pe care austriecii de la Erste îl gestionează de mai mulţi ani.

La filiala din Ungaria a italienilor de la Intesa, Spurny aplicase în ultimii doi ani o strategie de simplificare şi raţionalizare, însă talia băncii respective, cu active de 8,7 mld. euro nu se compară totuşi cu cea a BCR, ale cărei active trec de 17 mld. euro şi mai este şi lider de piaţă. De asemenea, CIB Bank se concentrează pe retail şi IMM-uri, spre deosebire de BCR care are un profil puternic şi pe corporate şi pe sectorul public.

Spurny nu a reuşit să readucă banca pe profit în prima jumătate a lui 2011, deşi încă din 2009 aceasta aplica un amplu proiect de transformare şi restructurare. CIB a avut pierderi şi în 2010, fiind lovită inclusiv de celebra taxă bancară a guvernului de la Budapesta.

Înainte de 2010 banca primise ajutor guvernamental pentru a se menţine pe linia de plutire.

Aşadar bancherul nu a apucat să-şi încheie proiectul de relansare a CIB înainte de a fi recrutat de austriecii de la Erste. Ca şi în cazul alegerii lui Bruynseels, Andreas Treichl s-a implicat personal în selecţia noului CEO al BCR, după ce s-a uitat încă o dată şi la oferta locală de bancheri.

Rămâne de văzut cât de inspirat a fost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO