Bănci și Asigurări

Cea mai mare bancă din România nu mai are răbdare cu restanţierii şi le scoate casele la vânzare cu sutele

Cea mai mare bancă din România nu mai are răbdare cu restanţierii şi le scoate casele la vânzare

Autor: Razvan Voican

22.08.2012, 00:05 43623

BCR, cea mai mare bancă după active, încearcă să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante şi aruncă pe piaţa imo­biliară un volum impresionant de locuinţe răspândite în întreaga ţară: circa 410 apartamente şi 220 de case (imobile simple de locuit, dar şi vile cu dotări moderne).

Ofertele de vânzare sunt prezentate pe portalul specializat al băncii pentru valorificarea de garanţii recuperate de la clienţii care nu şi-au mai achitat creditele şi însumează circa 135 mil. lei (30 mil. euro) fără TVA.

Creşterea numărului de executări silite operate de BCR vine în contextul în care aproape un sfert din creditele aflate în bilanţul băncii erau clasificate ca neperformante la jumătatea anului. Mai mult, grupul BCR a raportat pe semestrul I o pierdere netă de 125 mil. euro. Noul management condus de cehul Tomas Spurny s-a angajat să readucă banca pe profit anul viitor, angajamentul fiind girat de şeful Erste Group Andreas Treichl.

Indexul imobiliar al ZF: Preţurile apartamentelor scad în euro. În lei plăteşti mai mult

"Prima casă" a ajuns la 70.000 de credite şi garanţii de 2,8 mld. euro după trei ani în care apartamentele s-au ieftinit cu 22%. Cât va fi factura finală a Guvernului?

Cu o lună înainte de începerea anului universitar, Liviu Tudor se apropie de 1.000 de locuinţe în campusul dezvoltat în Militari

Potrivit semnalelor din piaţă, BCR şi-a înăsprit în ultimele luni abordarea faţă de creditele cu probleme nu numai în cazul clienţilor de retail, ci şi pe segmentul corporate, un exemplu fiind scoaterea la vânzare a magazinului Cocor din Bucureşti pentru rambursarea creditului către bancă.

Pentru clienţii persoane fizice executarea silită poate avea însă efecte dramatice. Practic, peste 600 de familii sunt pe punctul de a-şi pierde locuinţa pentru că nu şi-au mai plătit ratele către BCR. De la începutul crizei banca a aplicat mai multe formule de restructurare a creditelor, îndemnând clien­ţii să vină în sucursale cât mai din timp pentru a discuta modalităţi de adaptare a graficelor de rambursare la noile venituri, situaţiile fiind mai dificile în cazul intrării în şomaj. Având una dintre cele mai extinse reţele teritoriale de pe piaţă, BCR are la vânzare locuinţe din toate colţurile ţării, preţurile fiind de asemenea foarte diverse, de la câteva zeci de mii de lei sau sute de mii sau chiar peste un milion de lei.

O situaţie specială este în judeţul Bis­triţa-Năsăud, deja o gaură neagră pentru industria bancară din cauza fraudelor la contractarea de credite şi a volumului mare de împrumuturi neperformante - printre cele mai ridicate din ţară. BCR vinde peste 50 de apartamente din această zonă. Majoritatea preţurilor sunt exprimate în lei, însă banca a în­ceput să afişeze şi preţuri în euro, aşa cum se practică în general în cazul ofertelor imobiliare, fiind vorba practic de o piaţă în euro.

Cea mai scumpă proprietate reziden­ţială aflată la vânzare pe portalul BCR este situată în judeţul Călăraşi şi are preţul de 2,5 mil. lei, fiind dotată şi cu sală de sport. Unii clienţi nu au mai apucat să-şi termine construcţiile, astfel că unele locuinţe sunt vândute în diferite stadii de finalizare.

Banca ar vrea să ia circa 60 mil. lei pe cele peste 400 de apartamente executate silit. Preţurile celor 220 de case din oferta actuală însumează peste 75 mil. lei, în unele cazuri fiind vorba de proprietăţi cu unu sau două etaje, scară interioară şi şase până la nouă camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO