Bănci și Asigurări

Cea mai misterioasă femeie din finanţele britanice, care a salvat Barclays în criză, vrea să cumpere credite neperformante de 2 mld. dolari de la băncile greceşti

Cea mai misterioasă femeie din finanţele britanice,...

Autor: Ştefan Stan

08.08.2016, 15:14 2673

PCP Capital Partners, o firmă de consultanţă financiară şi investiţii din Marea Britanie, vrea să cumpere credite neperformante în valoare de 2 miliarde de dolari de la băncile greceşti, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal. PCP este controlată de Amanda Staveley, o femeie de afaceri cunoscută în special pentru legăturile strânse cu investitorii din Golf.

Prin afacerea de 2 miliarde de dolari se doreşte o recapitalizare a Pancretan Cooperative Bank, una din băncile greceşti aflate în dificultate. Deşi nu este printre marii jucători, creditorul grec ar putea fi ulterior folosit ca un instrument pentru achiziţionarea activelor de care alte bănci vor să se despartă în următoarele 12 luni. Interesul PCP în Grecia este susţinut de mai mulţi investitori, potrivit aceloraşi surse, scrie Wall Street Journal.

Staveley, care este cel mai bine cunoscută pentru gestionarea unei investiţii de 7,3 miliarde de lire din Abu Dhabi pentru a susţine Barclays la vârful crizei financiare, deja a organizat o echipa de management în Grecia. PCP va lucra cu un grup local pentru a colecta sau reeşalona creditele. Fondul de asemenea se va uita la achiziţia mai multor business-uri din Grecia.  

Curăţarea bilanţului de 110 miliarde de credite neperformante ale băncilor greceşti devine o prioritate pentru guvernul elen, în condiţiile în care încearcă să obţină o nouă tranşă de finanţare din partea creditorilor internaţionali. Ca parte din ultimul pachet de bailout, parlamentul grec a trebuit să voteze legi care să uşureze procesul de reeşalonare a creditelor sau de vânzare/ răscumpărare a activelor.

Investitorii străini de asemenea sunt încurajaţi să ajute. La începutul acestui an, un fond de investiţii privat din SUA, KKR&Co, a semnat o înţelegere cu Alpha Bank şi Eurobank pentru a prelua până la 1,2 miliarde de euro din creditele neperformante. Piraeus, cel mai mare creditor elen, este aşteptat să semneze o înţelegere asemănătoare cu KKR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO