Bănci și Asigurări

Cea mai proastă ştire a zilei: Dobânzile la lei vor creşte. Isărescu: Revenirea inflaţiei poate duce la înăsprirea politicii monetare mai rapid decât se anticipa

Cea mai proastă ştire a zilei: Dobânzile la lei vor...

Autor: Marius Oncu

24.02.2016, 12:37 47389

Creşterea cererii de consum a impulsionat creşterea economică a României, printre cele mai rapide din UE, şi ar putea compensa în totalitate efectul deflaţionist al celor mai recente reduceri de taxe operate de Guvern, a spus Isărescu.

Primul răspuns al băncii centrale la revenirea pe creştere a preţurilor va fi să îngusteze coridorul de dobândă, utilizat pentru managementul lichidităţii, măsură care ar putea fi luată în acest an, a spus el.

"Vom reacţiona mai rapid, dar nu cu rata de politică (monetară, n.r.). După mutarea coridorului, ar putea urma şi rata de politică", a afirmat Isărescu, în interviul acordat Bloomberg.

Isărescu se confruntă cu trecerea de la ceea ce numeşte o scădere temporară a preţurilor, cauzată de reducerea TVA, la inflaţie care ar putea pune dificultăţi BNR în privinţa atingerii ţintei anul următor.

În plus, alegerile generale programate spre sfârşitul anului generează provocări suplimentare pentru politica BNR, întrucât politicile fiscale sporesc riscul unei supraîncălziri a seconomiei.

Dobânda în funcţie de care se calculează rata la credit în lei scade la un nou minim istoric. De la începutul anului şi până în prezent, Robor a scăzut cu 25%

Leul a avut în ultima perioadă o evoluţie mai bună decât valutele altor ţări emergente, afectate puternic de încetinirea din China şi recesiunea economică din Rusia şi Brazilia. Leul s-a apreciat cu 1,1% faţă de euro în 2016, a doua cea mai bună evoluţie, după cea a forintului, dintre 24 de valute emergente analizate de Bloomberg.

Leul se tranzacţionează în prezent "mai mult sau mai puţin" la fair value (valoarea justă), potrivit guvernatorului. Parte a angajamentului de aderare la zona euro, banca centrală trebuie să reducă necesarul de rezerve pentru băncile comerciale. Următoarea etapă a acestor reduceri ar putea fi amânată pentru 2017, din cauza politicilor fiscale mai relaxate înaintea alegerilor parlamentare, afirmă Isărescu.

"Nu aş putea spune, de exemplu, că este obligatoriu să avem un alt moment de oportunitate în acest an" pentru reducerea rezervelor, a spus el.

Creşterea economică, raportată la acelaşi interval al anului anterior, a accelerat la 3,7% în trimestrul al patrulea de la 3,6% în precedentele trei luni. Inflaţia va accelera la 3,7% până la finele anului 2017, estimează banca centrală, care ţinteşte ca majorarea preţurilor să se încadreze în intervalul 1,5%-3,5%. În luna ianuarie, preţurile au scăzut anual cu 2,1%, dar vor reveni pe creştere până la mijlocul anului în curs, anticipează BNR.

Banca a menţinut rata cheie la un nivel minim record de 1,75% pentru a şasea lună consecutiv la reuniunea de la începutul lunii februarie.

"Considerăm că nivelul din prezent a dobânzii cheie ne poziţionează bine pentru orice evoluţie viitoare. Nici prea sus, nici prea jos", a spus Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO