Bănci și Asigurări

Cei care au pariat pe francul elveţian pentru credite sunt arşi la buzunar de curs

 Cei care au pariat pe francul elveţian pentru credite sunt arşi la buzunar de curs

Autor: Liviu Chiru

08.09.2010, 23:58 193

Cursul francului elveţian cal­culat de BNR a urcat ieri la unmaxim istoric de 3,3504 lei, marcând o apreciere de peste 14% faţăde moneda naţională în ultimele trei luni. Clienţii băncilor cucredite în franci au asistat de la începutul anului la o creştereconstantă a cursului, din ce în ce mai accelerată, resimţind astfelmate­ria­lizarea riscului de curs de schimb multă vreme ignorat.Circa 10% din cre­ditul de retail este în franci elveţieni,do­bân­zile mai mici decât la euro acţionând ca un magnet mai alesîn perioada 2007-2008. Şi cotaţiile externe au atins ieri un vârfistoric de 3,3449 lei pentru un franc.

Veştile nu sunt bune, întrucât ana­liş­tii con­sideră că franculelveţian va ră­mâ­ne atractiv în perioada următoare."Perpe­tu­a­rea volatilităţii ridicate pe pie­ţele fi­nan­ciare şiimaginea de soli­ditate a eco­no­miei elveţiene vor întăripro­babil ima­gi­nea francului ca un activ sigur", spu­ne IngoJungwirth, analist în ca­drul Raif­fei­sen Bank la Viena. Elan­tici­pea­ză că fran­cul se va întări la un curs de 1,25franci/eu­ro până la sfârşitul anu­lui, de la ni­velul actual de1,28 franci/eu­ro. La în­ce­putul anului, un euro valora 1,48franci. Dificultăţile la rambursare încep să se vadă şi în creştereaccelerată a res­tan­ţelor. Restanţele acumulate de popu­laţie larambursarea creditelor în alte mo­ne­de decât leul, euro saudolarul (ca­te­gorie în care francul elveţian repre­zintă grosul)au crescut de peste şapte ori, raportat în lei, în ultimul an,urcând în iulie la 495 mil. lei (116 mil. euro).

Doar puţini se mai pot refinanţa
Chiar dacă riscul de curs valutar se dovedeşte acum usturător,puţini dintre cei care au optat în trecut pentru un creditimobiliar în franci elveţieni sunt acum în poziţia de a putea săobţină refinanţare într-o altă monedă. Elimina­rea comisionului derambursare antici­pa­tă ajută într-o mică măsură. În 2007 şi 2008creditele în franci erau preferate tocmai pentru dobânzile maimici, care permiteau obţinerea unui îm­pru­mut de valoare mai mare.Astfel, aceşti clienţi au mers spre un grad mare de înda­to­ra­reşi au cumpărat imobile atunci când pre­ţurile erau aproape demaximele istorice.
"Raportată în euro, suma rămasă de ram­bursat devine tot mai mare,în timp ce valoarea imobilului scade. Unii cli­enţi ar putea fitentaţi în aceste condiţii să ne pună cheile de la casă pe masă",consi­deră un bancher. Practic, aceşti clienţi au o problemă dincauză că valoare imo­bi­lului nu mai poate acoperi împrumutul. Oclientă a Volksbank, una din băn­ci­le care au marşat pe aceastăalternativă de finanţare, redă pe forumul constituit de clienţi odiscuţie cu ofiţerul de credit. "Printre altele mi-a zis că s-aufăcut re­evaluări şi apartamentul meu, care fusese evaluat la137.000 de euro, acum face 90.000 de franci (echi­valentul a 70.000de euro)", afirmă Mihaela H.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO