Bănci și Asigurări

Podiumul bancar anul trecut: Cei trei mari jucători din piaţa bancară în 2016. BCR, Banca Transilvania şi BRD controlează circa 40% din activele bancare şi din creditare

Podiumul bancar anul trecut: Cei trei mari jucători din...

Autor: Claudia Medrega

04.03.2017, 00:07 2895

BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen - primele trei bănci locale în funcţie de active - concentrau anul trecut 42,5% din activele sistemului bancar, aproape 40% din credite, peste 48% din depozite şi aproximativ 70% din profitul întregului sector bancar.

BCR a rămas liderul pieţei bancare anul trecut, reuşind să câştige teren şi să ajungă la o cotă de piaţă de circa 16,5%.

Podiumul bancar local a înregistrat în 2016 o schimbare is­to­rică, Banca Tran­sil­va­nia depăşind BRD-SocGen în to­pul celor mai mari bănci de pe piaţa lo­cală du­pă active şi urcând pe locul doi, o po­ziţie care a fost ocupată tradiţional până în 2015 de instituţia de credit cu capital francez. La nivel agregat, sistemul bancar avea anul trecut active totale nete de aproape 394 mld. lei.

BRD-SocGen şi Banca Transilva­nia au reuşit să crească creditarea anul trecut, în timp ce soldul împrumu­turilor acordate de BCR a fost în uşoară scădere faţă de 2015. În schimb, pe partea de depozite toate cele trei bănci au reuşit să câştige teren.

Banca Transil­va­nia a raportat cel mai mare profit pen­tru 2016, de 1,2 mi­liarde de lei, în timp ce grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut un profit net de 1,04 mld. lei, iar BRD a obţinut un profit net de 728,3 mil. lei, cel mai bun rezultat anual de după 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO