Bănci și Asigurări

Cel mai bogat om al lumii face anual în România afaceri de 1 miliard de lei

Amancio Ortega

Amancio Ortega

Autor: Cristina Roşca

20.09.2016, 00:07 3266
Miliardarul spaniol Amancio Ortega, devenit recent cel mai bogat om din lume după ce l-a depăşit pe Bill Gates, are în România afaceri anuale de 1 mld. lei (225 mil. euro) din modă, el controlând grupul Inditex, care deţine în porto­fo­liu afaceri precum Zara sau Massimo Dutti. Mai mult, pe pia­ţa din România marja de profit a Inditex este de circa 14%, printre cele mai mari din domeniu.

Cifra de afaceri a spaniolilor pe pia­ţa locală a crescut cu 18% anul tre­cut, pe fondul expansiunii pe de-o par­te şi al creşterii consumului pe de alta. La nivel de grup, Inditex este cel mai important jucător de pe piaţa lo­cală de modă, atât după cifra de afa­ceri, cât şi după numărul de maga­zine. Pe piaţa locală Inditex este pre­zent cu şapte dintre branduri în of­fline, respectiv Zara, Zara Home, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti, Oysho şi Stradivarius. În total în offline com­pa­nia a ajuns la peste 120 de maga­zine. În on­line compania are toate cele opt branduri, celor din offline li se adaugă Uterque, poziţio­nat pe segmentul premium.

La nivel global grupul de modă Indi­tex, controlat de an­tre­prenorul spa­niol, are afaceri de aproape 21 mld. euro anual cu circa 7.000 de magazine în peste 90 de ţări. Ro­mânia con­tri­buie astfel cu 1,1% la totalul businessului unuia dintre cei mai im­portanţi jucători din moda mondială, un gigant care gru­pează branduri precum Zara, Massimo Dutti sau Bershka.

Miliardarul spaniol Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, a ajuns la o avere de 79,5 mld. dolari (70,9 mld. euro) după ce acţiunile companiei sale s-au apreciat cu 2,5%. El l-a surclasat astfel pe Bill Gates, care are „doar“ 78,5 mld. dolari, potrivit Forbes.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO