Bănci și Asigurări

Cel mai mare activ al Bank of Cyprus în România este un credit de 110 milioane euro acordat Marriott

Creditul de 110 mil. euro a fost garantat cu terenul de 28.457 mp din Calea 13 Septembrie şi clădirea de 69.307 mp care include hotelul JW Marriott Bucharest. Foto Victor Ciupuliga

Creditul de 110 mil. euro a fost garantat cu terenul de 28.457 mp din Calea 13 Septembrie şi clădirea de 69.307 mp care include hotelul JW Marriott Bucharest. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Ovidiu Tempea

09.04.2013, 00:08 1848

Cel mai important activ deţinut de sucursala din România a Bank of Cyprus este un credit de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit în toamna anului trecut şi scadent în 2017.

Creditul acordat iniţial în 2007 avea scadenţă în octombrie 2012, dar a fost prelungit în toamna anului trecut pentru încă cinci ani, garanţiile constituite acoperind principalul, în valoare de 110 milioane euro, cât şi o sumă suplimentară de 33 de milioane euro aferentă tuturor obligaţiilor ce decurg din împrumut.

Creditul a fost garantat cu terenul de 28.457 metri pătraţi din Calea 13 Septembrie şi clădirea de 69.307 metri pătraţi care include hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi complexul aferent, cu spaţiile comerciale, birouri, cazinou, parcare interioară şi exterioară, precum şi toate îmbunătă­ţirile aduse imobilelor în garanţie.

Relaţia între Bank of Cyprus şi hotelul Marriott este mai complexă, întrucât banca deţine indirect, prin ONT Carpaţi, şi 35.292% din titlurile societăţii care are hotelul în proprietate, Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG).

Acţionarul majoritar al SCHG şi proprietar implicit al Marriott este firma austriacă Strabag, una dintre cele mai mari companii de construcţii din Europa, care deţine o participaţie de 64,68%.

Bank of Cyprus controlează ONT Carpaţi (93,8%) prin intermediul unei subsidiare din Cipru - Gosman Properties Limited. În toamna anului trecut, Bank of Cyprus a prelungit până în 2017 şi un credit de 5,5 milioane euro acordat ONT Carpaţi, unde principalul activ pus în garanţie îl reprezintã hotelul New Montana din Sinaia, împreună cu un teren de 10.336 de metri pătraţi aferent imobilului.

La începutul acestui an, ONT Carpaţi a intrat în procedură de faliment la cererea acţionarului, fiind decisă rambursarea creditelor prin valorificarea activelor.

Potrivit Ziarului Financiar, pe lângă participaţiile deţinute la Marriott şi New Montana, ONT Carpaţi mai are şi o creanţă istorică de 24,5 milioane euro asupra Societăţii Companiilor Hoteliere Grand.

Mai mult, creditul de 110 milioane euro este garantat şi cu 99,97% din acţiunile de la SCHG, ceea ce echivalează cu preluarea integrală a societăţii în cazul unui denunţ al contractului de creditare.

În garanţie sunt constituite şi toate contractele Marriott, inclusiv contractul de management, contractele de închiriere, garanţii, contractele de asigurare, precum şi toate contractele viitoare.

Pentru creditul de 110 milioane, Bank of Cyprus a primit în cesiune şi două poliţe încheiate de SCHG cu firma de asigurări Uniqa (companie austriacă).

De asemenea, au fost puse în garanţie sumele din conturile deschise de Marriott la Bancpost, ING Bank sucursa­la Bucureşti, Unicredit Ţiriac şi Granti Bank.

În cazul creditului acordat ONT Carpaţi, conturile ipotecate în favoarea Bank of Cyprus sunt constituite la Bancpost, BRD - Groupe Société Générale şi Raiffeisen Bank.

Banca centrală a Ciprului, în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis prelungirea suspen­dării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) pentru perioada cuprinsa între 8 aprilie şi 22 aprilie inclusiv.

Banca Ciprului a anunţat că această prelungire este necesară pentru derularea negocierilor în scopul vânzării sucursalei din România, negocieri care încep luni 8 aprilie cu băncile care şi-au exprimat interesul pentru cumpă­rarea acesteia.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc (circa 600 milioane de euro) şi, fiind o sucursală a unei bănci din Uniunea Europeană, garantarea depozitelor de până la 100.000 de euro este asigurată prin schema de garantare din ţara de origine, adică din Cipru. Depozitele constituite la bancă se situează la aproximativ 200 de milioane de euro.

La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din România se bazează într-o proporţie majoritară pe finanţările de la banca-mamă, care acoperă, practic, două treimi din pasiv. În aceste condiţii, o preluare a întregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de către banca absorbantă, ceea ce arată că doar instituţiile de credite cu lichiditate ridicată ar putea susţine o astfel de tranzacţie.

De altfel, din informaţiile vehiculate pe piaţă, pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus s-au interesat doar bănci de top. Unul dintre ofertanţi ar fi cerut chiar ca tranzacţia să se perfecteze foarte repede, pentru a nu risca deteriorarea portofoliului, dar şi-ar fi retras oferta întrucât Banca centrală a Ciprului a dorit prelungirea perioadei de negociere, pentru a vedea cum se optimizează veniturile.

Pe de altă parte, o tranzacţie ar putea presupune doar preluarea depozitele constituite la bancă şi a unor active în sumă egală, iar restul bilanţului, de circa 400 mil. euro, să fie retras în Cipru. În fapt, activele performante se pare că se cifrează undeva la 450 mil. euro. Cei implicaţi în discuţii speră la o finalizare a tranzacţiei mai devreme de două săptămâni, în primul rând pentru a nu irita excesiv clienţii băncii, imposibilitatea de a accesa fondurile putând duce la probleme financaire în activitatea cotidiană a acestora.

După declanşarea crizei din Cipru, sucursala de la Bucureşti a primit o notificare de la directorul general al Bank of Cyprus prin care se preciza că depozitele din filialele şi sucursalele din străinătate nu intră sub incidenţa acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeană, document prezentat atunci de Mediafax. În nota respectivă se preciza că o comunicare oficială va fi transmisă ulterior.

În contrast cu situaţia din România, Cipru a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Grecia şi Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus şi Popular Bank of Cyprus din aceste state.
 

BCR şi-a declinat interesul pentru sucursala Bank of Cyprus; Raiffeisen şi-ar fi retras oferta

Banca Comercială Română (BCR), controlată de grupul austriac Erste, a declinat interesul pentru preluarea sucursalei din România a Bank of Cyprus, iar potrivit unor surse din piaţa bancară, Raiffeisen Bank şi-ar fi retras oferta. „BCR a declinat interesul pentru tranzacţia cu Bank of Cyprus“, a declarat Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR. Potrivit unor informaţii din piaţa bancară, BCR ar fi analizat posibilitatea preluării atât a sucursalei Bank of Cyprus, cât şi a Marfin Bank, filiala din România a Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă din Cipru. Cyprus Popular Bank va fi divizată, iar depozitele de sub 100.000 de euro vor fi absorbite de Bank of Cyprus. De asemenea, surse bancare afirmă că Raiffeisen, o altă bancă interesată de preluarea activităţilor Bank of Cyprus în România, şi-ar fi retras oferta, în condiţiile prelungirii cu două săptămâni a suspendării activităţii sucursalei băncii cipriote. Instituţiile de credit din România se pare că sunt deranjate de faptul că banca centrală din Cipru a evitat să încheie o înţelegere într-un termen scurt, aşa cum a anunţat iniţial, ceea ce poate avea efecte negative aupra imaginii băncilor implicate, cât şi asupra portofoliului de clienţi al băncii absorbite. Un alt nume vehiculat pentru preluarea Bank of Cyprus este Banca Transilvania, care ar fi depus săptămâna trecută o ofertă neangajantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO