Bănci și Asigurări

Cel mai mare transfer de portofoliu din istoria asigurarilor: 165 de milioane de euro trec de la Asiban la BT Asigurari

Cel mai mare transfer de portofoliu din istoria asigurarilor: 165 de milioane de euro trec de la Asiban la BT Asigurari
01.05.2009, 00:00 231

Asiban, unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piata locala, isi va transfera businessul de peste 165 mil. euro catre BT Asigurari, urmand sa iasa in cateva luni de pe piata, in cadrul procesului de fuziune al celor doua companii, in care va intra si OTP Garancia, toate trei fiind controlate de francezii de la Groupama.

Asiban, infiintata in 1996, se numara printre cele mai cunoscute branduri din piata asigurarilor, dar in curand va deveni istorie. Potrivit unui anunt publicat de companie, aceasta isi va transfera intreg portofoliul de polite catre BT Asigurari. Asiban va fi absorbita de BT Asigurari, miscarea facand parte din procesul de fuziune al celor doua companii, plus OTP Garancia, in urma caruia va aparea pe piata Groupama Asigurari. Acesta este cel mai mare transfer de portofoliu care a avut loc pana acum in piata asigurarilor.
"Asiban este un nume foarte cunoscut, iar daca Groupama va avea o politica de promovare corecta, sper sa nu se piarda faptul ca a existat si Asiban in spate. Dintre companiile incluse in grup, Asiban este cea mai cunoscuta", spune Karina Rosu, directorul general al brokerului de asigurari Aon.
Francezii de la Groupama au cumparat BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia in 2007 si 2008, investitia totala fiind de peste 450 mil. euro, grupul francez urmand sa ocupe dupa fuziune locul trei pe o piata care a trecut de 2,4 mld. euro in 2008. Aceasta este cea mai mare fuziune care a avut loc pana acum in piata asigurarilor, costul ei fiind estimat la 20 mil. euro. Groupama este unul dintre cei mai mari investitori din asigurari, dar si unul dintre cei mai agresivi, francezii reusind sa cumpere cele trei companii in mai putin de o jumatate de an, intre decembrie 2007 si aprilie 2008.
Reprezentantii Groupama nu au oferit ieri detalii cu privire la transferul de portofoliu al Asiban. Surse apropiate procesului au precizat ca fuziunea celor trei asiguratori se face pe structura BT Asigurari, deoarece aceasta solutie implica cheltuieli mai mici decat in cazul in care fuziunea s-ar fi facut invers si Asiban ar fi absorbit BT Asigurari. Asiban a inregistrat anul trecut afaceri de 165 mil. euro (locul cinci pe piata), BT Asigurari - de 85 mil. euro, iar OTP Garancia - de 24 mil. euro. Aceste trei branduri vor disparea de pe piata.
 
Groupama Asigurari se lanseaza in septembrie
Pentru aprobarea transferului de portofoliu de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cele doua companii trebuie sa astepte maximum 90 de zile, adica cel mult pana la sfarsitul lunii iulie. Imediat dupa aceasta, vor incepe procedurile pentru fuziunea efectiva a celor doua companii, iar la sfarsitul lui septembrie va fi lansata oficial pe piata noua companie, Groupama Asigurari. Ulterior, Groupama va absorbi OTP Garancia, cel mai mic asigurator al francezilor. Desi sediul central al BT Asigurari este in Cluj-Napoca, Groupama Asigurari va avea sediul central in Bucuresti.
Pana la transferul de portofoliu, Asiban va vinde in continuare asigurari, iar activitatea se va desfasura la fel ca pana in prezent. Clientii companiei au fost informati cu privire la intentia de transfer prin intermediul unui anunt publicat ieri in patru ziare. Legislatia in vigoare prevede ca asiguratii pot renunta la polite dupa transfer si pot cere sa li se restituie primele platite in avans pentru perioada cuprinsa intre momentul renuntarii si data de expirare a contractului.
"Dupa aprobarea transferului de portofoliu, in cazul in care statul angajamentului contractelor de asigurare transferate este Romania, asiguratorul cesionar (BT Asigurari - n.r.) are obligatia sa instiinteze asiguratii, contractantii si beneficiarii contractelor de asigurare cu privire la transfer si la denumirea si adresa sa. Asiguratii si contractantii contractelor transferate, astfel notificati, au dreptul sa denunte contractele", se precizeaza in Ordinul nr.113108/2006 al CSA, pentru punerea in aplicare a Normelor privind transferul de portofoliu intre asiguratori.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO