Bănci și Asigurări

Cel mai vechi creditor din lume a rămas fără timp: Banca italiană Monte Paschi are o misiune aproape imposibilă: trebuie să strângă 5 miliarde de euro până la finalul anului

Cel mai vechi creditor din lume a rămas fără timp:...

Autor: Ştefan Stan

23.11.2016, 13:22 1392

Timp de şapte ani, al treilea creditor Italian ca mărime a fost în pragul colapsului, salvat mereu de investitori sau de guvern. Noul şef al băncii, Marco Morelli, are termen până la sfârşitul anului să strângă cinci miliarde de euro capital – de şapte ori valoarea de piaţă a băncii – şi să scape de credite neperformante în valoare de aproape 28 de miliarde de euro, pentru a salva cel mai vechi creditor din lume, scrie Bloomberg.

”Banca rămâne fără timp”, a spus Stefano Girola, care ajută la managerierea unui fond de 40 de miliarde de euro la Syz Asset Management în Lugano, Elveţia. ”Este ca un puzzle gigant, căruia îi lipseşte o piesă care va duce la pierderea întregului proiect”, a spus el.

Ca parte din plan, Monte Paschi trebuie să facă un swap de 4,3 miliarde de euro la boligaţiuni subordinate pentru a reduce numărul de acţiuni pe care va trebui să le vândă. Banca se aşteaptă ca deţinătorii de acţiuni mici să facă swapul pentru un sfert din notele disponibile pentru capital, în prima fază a planului de salvare. De asemenea, ar putea anunţa şi vânzarea unor obţigaţiuni ”fresh” la 23,2% valoare, dar acestea trebuie inspectate de autorităţi, potrivit unui anunţ de miercuri al băncii.

Oferta şi planul pe termen lung trebuie aprobate de acţionari joi, într-o şedinţă de la sediul băncii din Siena. Investitorii sunt frustraţi cu criza recurentă de la Monte Paschi, până acolo că există temeri că banca nu va reuşi să strângă cvorumul de 20% din acţionari, necesar pentru a putea ţine un vot.

”Având în vedere termenii swapului, sau cel puţin faptul că termenii nu sunt cunoscuţi, cred că dacă se va strange un miliard de dolari va fi un rezultat de success”, a spus Jacopo Ceccatelli, CEO al Marzotto SIM. ”În acest moment este dificil să spunem dacă această mişcare va fi suficientă pentru a atinge necesarul de capital”, a adăugat el.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO