Bănci și Asigurări

Cel mai mare mister de pe pieţele financiare: cine este în realitate în spatele unui grup chinez care a ajuns principalul acţionar al celei mai mari bănci germane şi care controlează hotelurile Hilton

Cel mai mare mister de pe pieţele financiare: cine este...

Autor: Ştefan Stan

04.08.2017, 17:16 4518

De mai bine de o lună de zile pieţele financiare şi mass-media din întreaga lume încearcă să afle cine deţine în realitate HNA Group, un conglomerat chinez care a ajuns în câteva luni cel mai mare acţionar al băncii germane Deutsche Bank, care deţine 25% din hotelurile Hilton, şi care este la un pas să cumpere un fond de investiţii cu legături la Casa Albă, scrie WSJ. 

Răspunsul, aparent, este în continuare incert. 

Potrivit unui document publicat la începutul săptămânii, cel mai mare acţionar al HNA este o organizaţie nonprofit înregistrată în New York, înfiinţat în decembrie şi localizat în birourile HNA din Midtown Manhattan. Acea organizaţie, Hainan Cihang Charity Foundations, încă nu a început operaţiunile, şi trebuie să decidă căror cauze caritabile va contribui, precum şi cum va fi finanţată.  

Acţiunile deţinute de organizaţia nonprofit – care are aproape 30% din gigantul chinez evaluat la zeci de miliarde de dolari, încă nu au fost transferate către fundaţie, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

Anunţul HNA legat de un nou acţionar majoritar lasă multe semne de întrebare, în special legat de provenienţa participaţiei de 30%. Acţiunile au fost ţinute offshore de doi investitori privaţi, care au donat acţiunile fundaţiei.

Naşterea fundaţiei Hainan Cihang Charity reflectă de asemenea opacitatea firmelor chineze şi lupta acestora de a se conforma la standardele vestice de transparenţă. Cele mai multe companii antreprenoriale agresive din China au informaţii importante ţinute în secret, şi divulgă extrem de puţine informaţii legate de operaţiuni, acţionariat sau finanţare.

Aceste practici le-au pus beţe în roate companiilor chineze în ultimii ani când vine vorba de expansiunea în Occident.

HNA, care are active de 146 de miliarde de dolari, îşi trage peste jumătate din venituri din afara Chinei. Conglomeratul asiatic este unul dintre cei mai agresivi investitori peste hotare din China. HNA a anunţat de anul trecut până acum deal-uri de peste 25 de miliarde de dolari.  

 Printre ceilalţi acţionari majori ai conglomeratului se numără Hainan Provice Cihang Foundation, care deţine 22,75% din acţiuni, urmat de Cheng Feng şi Wang Jian, co-fondatorii gigantului de investiţii, cu câte 14,98% fiecare. 

Sursă foto: Captură Financial Times. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO