Bănci și Asigurări

Cele mai bune opt luni pentru creditarea populaţiei. Bancherii au dat credite noi de peste 20 mld. lei

Cele mai bune opt luni pentru creditarea populaţiei....
15.10.2016, 10:00 564

Băncile au acordat în perioada ianuarie-august a acestui an credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 20,2 miliarde de lei (4,5 mld. euro), în creştere cu 23% faţă de acelaşi interval din 2015, pe fondul scăderii dobânzilor la lei şi al promovării agresive a creditelor în monedă naţională.

Creditele pentru nevoi personale cântăresc cel mai greu în bilanţurile băncilor, aceste împru­mu­turi reprezentând 60% din totalul credi­telor de re­tail acordate în primele opt luni ale anului, echi­va­lentul a aproape 12 mld. lei, potrivit da­telor BNR. Creditele de consum au marcat un avans de 20%. În acelaşi timp creditele pen­tru achi­ziţia de locuinţe au crescut cu 30% şi au depăşit 8 mld. lei.

Producţia nouă de credite de retail se află într-unul din cele mai bune momente, fiind de altfel susţinută de apetitul populaţiei pentru consum. Volumul creditelor noi din pri­me­le opt luni este mai mare chiar de­cât vo­lu­mul creditelor noi acor­da­te în pri­mele opt luni din 2008, anul de boom al economiei locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO