Bănci și Asigurări

Cele mai mari bănci americane stau pe un surplus de capital de 120 mld. dolari

Cele mai mari bănci americane stau pe un surplus de...

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2017, 00:04 182
Cele mai mari bănci din SUA deţin un surplus de capital de peste 120 mi­liarde de dolari, o mare parte din acesta putând ajunge să fie utilizat pentru răscumpărări masive de acţiuni şi plăţi de dividende sub administraţia lui Donald Trump, care vrea să dereglementeze sectorul, scrie Financial Times.

În timpul marii crize financiare, băncile au acumulat capital sub stricta supraveghere a Fed-ului, care le supune la teste dure în fiecare an pentru a determina cât pot rezista acestea unor şocuri externe.

Acum, multe bănci deţin capital cu mult peste nivelurile minime stabilite de autorităţile mondiale de reglementare şi de Fed. Din această perspectivă, Citigroup ocupă primul loc, cu 29,1 miliarde de dolari, în timp ce Bank of America şi JPMorgan Chase au 21,2 miliarde de dolari şi respectiv 19,2 miliarde, potrivit analiştilor de la Morgan Stanley. În total, cele mai mari 18 bănci au 127,3 miliarde de dolari.

Gary Cohn, fostul preşedinte al Goldman Sachs, care se ocupă în prezent de reformarea sistemului de reglementare în sectorul financiar în administraţia Trump, a declarat recent că noua administraţie va revizui unele dintre principalele mecanisme post-criză, sugerând că în prezent nivelurile de capital sunt suficient de ridicate pentru a suporta şocuri importante.

Dacă drept rezultat testele anuale devin mai uşoare, spun analiştii, iar autorităţile vor permite băncilor să returneze o parte mai mare din profituri prin dividende mai substanţiale către acţionari şi prin răscumpărarea mai multor acţiuni, atunci nivelurile respective de capital ar putea începe să scadă. La o conferinţă recentă, executivii s-au declarat pregătiţi să înceapă acest proces.

Perspectiva unor câştiguri mai mari pentru acţionari sub regimul Trump a impulsionat puternic acţiunile băncilor, indicele KWB Bank avansând cu un sfert de la ziua alegerilor. În acelaşi timp însă, perspectiva unui mediu de reglementare mai relaxat stârneşte îngrijorare, unii analişti avertizând că protecţiile instituite de la criză nu ar trebui abandonate.

Există în continuare o mulţime de semne de întrebare privitoare la cât capital ar trebui să li se permită băncilor să returneze în anii următori.

Între timp, asociaţiile din industrii îşi sporesc presiunile asupra Fed-ului în sensul relaxării regulilor legate de testele de stres pe care acestea le consideră prea stricte.

Recent, Fed-ul şi-a stabilit parametrii pentru runda de teste din acest an. Condiţiile sunt puţin mai blânde decât în anii precedenţi, spune Glenn Schorr, analist al Evercore ISI, remarcând faptul că Fed-ul nu mai ia în calcul dobânzi negative.

Bancheri cu experienţă susţin că cea mai mare economie a lumii ar putea avea de câştigat dacă băncilor li se va permite să returneze mai mult capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO