Bănci și Asigurări

Cele mai pesimiste şi cele mai optimiste prognoze pentru cursul de schimb anul acesta

Cele mai pesimiste şi cele mai optimiste prognoze pentru cursul de schimb anul acesta

Autor: Ciprian Botea, Claudia Medrega

05.01.2013, 17:02 4610

Euro s-ar putea stabiliza în jurul pragului de 4,5 lei anul acesta şi nu vom mai vedea mişcări bruşte ale cursului de schimb pe fondul calmării situaţiei politice şi în condiţiile în care banca centrală rămâne atentă la evoluţia cursului.

Majoritatea progno­ze­lor indică un curs de schimb între 4,45 şi 4,55 lei/euro la finalul anului, dar analiştii nu exclud nici derapaje prin care moneda europeană să urce la peste 4,6 lei/euro. Cea mai optimistă prognoză este cea a analiştilor BRD, care văd un euro de 4,42 lei în luna decembrie. Spre comparaţie, cursul a închis anul 2011 la nivelul de 4,43 lei/euro, cu 2,5% peste nivelul din decembrie anul trecut.

"Luăm în considerare o depreciere de sub 3% a leului anul acesta. Dacă apetitul la risc se va menţine ridicat, randamentul ridicat al activelor denominate în lei va fi un magnet pentru capitalul străin. Totuşi, natura volatilă a intrărilor de capital implică ris­curi de depreciere în cazul schim­bărilor bruşte de sentiment, iar acest lucru a fost cât se poate de evident în 2012", afirmă Cătălina Molnar, eco­nomistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Leul s-a apreciat în ultimele luni în faţa euro pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor străini generat de stabilizarea situaţiei de pe scena politică după ce în vară tensiunile politice şi criza din zona euro au dus cursul la un maxim de 4,65 lei/euro.

Aprecierea în continuare a leului este însă dificilă cred analiştii, care spun că banca centrală ar putea interveni pe piaţa valutară pentru a limita aprecierea leului tocmai pentru a evita o volatilitate prea mare în cazul deteriorării încrederii investitorilor străini.

O intervenţie a băncii centrale pe piaţa valutară în sensul stopării aprecierii leului ar fi justificată şi în contextul în care BNR şi-ar consolida astfel rezerva valutară mai ales că anul viitor trebuie să achite o parte din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). De altfel, este de aşteptat ca plăţile către FMI să aibă un impact semnificativ asupra cursului de schimb.

"Chiar dacă mediul politic intern va fi mai stabil, leul va fi influenţat de calendarul încărcat de plăţi către Fondul Monetar Internaţional. O depreciere bruscă şi importantă a leului va fi evitată în 2013 în condiţiile în care inflaţia se află mult peste ţinta băncii centrale, iar economia ro­mâ­nească este în continuare sen­si­bilă la mişcările cursului", consideră Eugen Sinca, analist al BCR.

Sinca vede o volatilitate a cursului la fel de pronunţată ca şi cea din 2012 şi se aşteaptă ca euro să oscileze în intervalul 4,4-4,7 lei anul acesta. Vo­latilitatea de anul trecut a fost limitată totuşi de intervenţiile constante ale băncii centrale, în­grijorată de impactul de­precierii leului asupra inflaţiei.

Cea mai optimistă prog­noză pentru anul acesta este cea a analiştilor BRD, care văd cursul de schimb la 4,42 lei/euro la finalul lunii decem­brie. Garanti are o prognoză de 4,55 lei/euro la finalul anului, în timp ce RBS şi Raiffeisen esti­mează o paritate de 4,47 lei/euro şi respectiv 4,55 lei/euro în toamna acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO