Bănci și Asigurări

Cele patru bănci greceşti deţin 12,7% din soldul creditelor şi 7,7% din depozitele locale

214 mld. lei reprezintă stocul de credite al băncilor locale la finalul lunii august.

214 mld. lei reprezintă stocul de credite al băncilor locale la finalul lunii august.

Autor: Liviu Popescu

20.10.2015, 00:04 1095

Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească, cele patru bănci cu acţionariat elen care activează pe piaţa locală, cumulau în august 12,7% din soldul total al creditelor acordate de bănci şi au o pondere de 7,7% din totalul depozitelor atrase de la clientelă, potrivit unei prezentări a guvernatorului BNR Mugur Isărescu susţi­nută la o reuniune cu ambasadorii statelor Uniunii Europene (UE).

Băncile locale aveau la finele lunii august un stoc de credite de 214 mld. lei, ceea ce înseamnă că cele patru bănci greceşti au în sold credite acordate clienteli de 27 mld. lei.

De celalaltă parte, resursele totale atrase de la retail şi companii cumulau la finele lunii august 231 mld. lei, din care băncile greceşti au circa 18 mld. lei.

Cele patru bănci greceşti încă nu şi-au publicat rezultatele aferente pentru primul semestru din 2015, însă radiografia acestora, construită cu cele mai recente date puse la dispoziţie de bănci, arată că acestea au active de 45 mld. lei, în jur de 7.000 de angajaţi care lucrează în 500 de unităţi.

„Cele patru bănci cu acţionariat grecesc din România nu sunt sucursale, ci subsidiare şi prin urmare intră sub supravegherea directă a BNR. Aceste bănci sunt bine capitalizate“, se mai arată în prezentarea susţinută de Isărescu.

Guvernatorul mai adaugă în prezentarea sa că riscul de contagiune dinspre sectorul bancar din Grecia este unul moderat.

Acţionarii de la Atena au pus presiune în perioada de criză pe subsidiarele locale pentru a se concentra mai mult pe resursele atrase de la clienţii locali, o parte din liniile de finanţare acordate în perioada de boom economic fiind repatriate.

În acest context, băncile elene au fost forţate să menţină ratele de dobândă oferite peste media pieţei, ceea ce a redus veniturile din dobânzi şi a lăsat găuri şi mai adânci provocate de neperformante.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO