Bănci și Asigurări

CEO Raiffeisen Leasing: Experienţa ne-a arătat că accesul facil la finanţare duce la supraîndatorare

CEO Raiffeisen Leasing: Experienţa ne-a arătat că...

Autor: Departamentul Economic

16.04.2016, 11:13 393

"Noi ne uităm atent şi la client, nu doar la activ, pentru că vrem ca acel client să ajungă şi la al doilea ciclu de finanţare, de aceea ne expunem gradual. În acest mod câştigul este mai mare decât dacă am lua toţi clienţii deodată, iar riscul de default va fi semnificativ mai mic", a declarat Felix Daniliuc.

Şeful Raiffeisen Leasing spune că sunt importante viziunea de perspectivă şi valorificarea relaţiei pe termen lung cu clientul, acest tip de abordare având beneficii pentru ambele părţi.

"Din observaţiile noastre 70-80% din finanţările de camioane reprezintă transport internaţional şi mă aştept ca amprenta aceasta să fie valabilă şi pentru ceilalţi finanţatori. Mie mi se pare că aici avem o concentrare de risc, o concentrare pe care ar trebui măcar să o conştientizăm şi să ne ne gândim la ce s-a întâmplat în 2008, pentru că dacă apare un puseu în ţările vestice, nordice, unde se realizează transporturile, ne putem trezi în România cu o «inundaţie» de camioane.", a explicat Felix Daniliuc.

Şeful Raiffeisen Leasing spune că se uită cu atenţie la aceste aspecte şi este rezervat în a finanţa achiziţia de camioane pe tendinţe pe care le-am mai văzut şi în 2008.

La nivelul portofoliului Raiffeisen Leasing, aproximativ 40% din totalul finanţărilor de anul trecut, echivalentul a 43 mil. euro, a fost dat de camioane, ceea ce înseamnă un procent similar cu cel înregistrat la nivelul întregii pieţe de leasing.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO