Bănci și Asigurări

Cercel, BRD: Nu există motive pentru creşterea dobânzilor dacă statul reduce deficitele

Cercel, BRD: Nu există motive pentru creşterea dobânzilor dacă statul reduce deficitele
26.07.2010, 23:14 29

Cât timp Guvernul face consolidare fiscală prin reducereacheltuielor, dar şi a evaziunii, şi prin lărgirea perimetrului deimpozitare, politica monetară nu are de ce să intre într-un ciclude întărire, iar BNR ar putea duce dobânda chiar mai jos cu0,25-0,5 puncte procentuale până la sfârşitul anului, afirmăClaudiu Cercel, vicepreşedinte pentru pieţele financiare alBRD-SocGen.
BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25% după anunţul de majorare aTVA la 24%, iar următoarea şedinţă de politică monetară va fi pe 4august.
"Efectele creşterii TVA - care nu sunt chiar atât de rele - vortrece destul de repede, aşa că probabil dobânda va rămâne la 6,25%în august, iar până la sfârşitul anului poate să mai meargă un picîn jos, cu 25-50 de puncte de bază. Va depinde însă şi de ce se maiîntâmplă pe plan extern, pentru că evoluţiile internaţionale ne vorinfluenţa în continuare foarte mult."
Şeful pieţelor financiare de la BRD spune că dobânzile de pe piaţainterbancară au tins să urce pe fondul percepţiilor privind nevoilemari de finanţare ale statului, iar atitudinea Finanţelor de a ţinela 7% randamentul la titlurile de stat nu a făcut decât săinflameze lucrurile.
"Cramponarea pe pragul de 7% este ca şi cum pe piaţa valutară s-arîncerca apărarea unui anumit nivel de curs. Sunt de acord că piaţasecundară a titlurilor de stat nu este reprezentativă prin volumultranzacţiilor, însă regulile după care lucrăm ne fac să ne raportămla aceasta." El susţine că băncile trebuie să reevalueze periodicun titlu inclus în portofoliu în funcţie de randamentele de pepiaţa secundară, iar dacă acestea au crescut spre 7,5% şi Finanţelenu vor să vândă titluri noi mai sus de 7%, reevaluarea implicăpierderi, chiar dacă e vorba de pierderi pur contabile în cazultitlurilor păstrate până la scadenţă. "De fapt, randamentele pepiaţa secundară nu au crescut decât cu 30-40 de puncte de bazăpeste pragul de 7% şi situaţia nu s-ar fi inflamat dacă Finanţelenu se crispau. Sumele atrase ar creşte dacă ar accepta randamentede 7,25-7,4%." Joia trecută Ministerul Finanţelor a lăsatrandamentul mediu la obligaţiunile pe 7 ani să urce la 7,1%, însăieri la licitaţia de titluri pe şase luni a respins din nouofertele de peste 7%.

Nu va fi un trend de creştere adobânzilor
Pentru a evita presiunea creşterii dobânzilor la lei, Finanţele sereorientează spre atragerea de fonduri în euro de pe piaţa locală,programând miercuri o licitaţie de obligaţiuni pe un an, la dobândăde 5% pe an în euro, suma programată fiind de 400 mil. euro.
"Cred că 5% este un preţ corect şi sunt şanse bune să strângă peste400 mil. euro, mai ales că titlurile pot fi folosite pentrurefinanţare de la BNR."
Cercel se aşteaptă ca pe 4 august banca centrală să hotărască onouă reducere a rezervelor minime obligatorii în valută pentru cabăncile să poată acoperi mai uşor nevoile de finanţare ale statuluiîn euro.
El nu vede probleme de lichiditate în sistem în acest moment şispune că nu se va contura un trend de creştere a dobânzilor.
"Lucrurile se vor mai calma după ce se disipează efectele majorăriiTVA asupra preţurilor. La depozitele în lei nu există fundamentpentru creşterea dobânzilor atât timp cât oportunităţile deplasament în moneda naţională sunt cvasinule, creditul în lei fiindîn continuare puţin accesat."
A doua mare bancă de pe piaţă nu are în vedere "recalibrăriserioase" ale dobânzilor la depozitele în lei (între 6 şi 6,5% pean la Depozitul 1000), ci doar acţiuni limitate în timp,promoţionale.
Şi la creditele în euro Cercel spune că este de aşteptat cadobânzile să rămână relativ stabile pentru că nici în zona euro nuse justifică o întărire a politicii monetare în condiţiile în careşi acolo sunt în curs acţiuni de consolidare fiscală.
"Cel puţin la creditele în euro pentru companii dobânzile suntabsolut rezonabile, cu marje de 1-2%, şi ca atare creditul învalută chiar a reînceput să meargă. Dacă în 2009 au fost întemeiatecomentariile privind restrângerea creditului neguvernamental, anulacesta există voinţă din partea băncilor de a da credite şi putemavea o creştere de 3-4% care mi se pare onorabilă pentru contextuldat." La sfârşitul lunii iunie creditul privat a înregistrat ocreştere de 2% în termeni reali faţă de iunie 2009.
Totuşi, Cercel spune că acţionează în sens negativ incertitudineaşi deruta creată de comunicarea măsurilor avute în vedere deautorităţi. "Neîncrederea de pe piaţă afectează cererea şi dinpăcate nu există clarificarea sperată la începutul anului. Estefoarte important ca statul să reuşească să dea semnale că lucrurileevoluează pe un făgaş bun."

Cursul leu/euro, în aşteptarea unor evoluţii politice latoamnă
Capacitatea BNR de a gestiona piaţa valutară a fost din nouprobată, dar evoluţia cursului leu/euro va rămâne foarte dependentăde contextul extern, precum şi de aşteptările din piaţă privindunele "evoluţii politice în toamnă", spune Claudiu Cercel(foto).
"Cursul s-a aşezat mai sus decât înainte de saltul de după deciziaCurţii Constituţionale referitoare la pensii pentru că piaţa încăeste prudentă vizavi de mersul consolidării fiscale. Deocamdatăcred că putem avea în vedere un interval cuprins între 4,20 şi 4,30lei/euro, limita superioară putând ajunge însă spre 4,40 lei/euro.Mişcările vor depinde şi de evoluţiile politice şi de rezultateleconsolidării fiscale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO