Bănci și Asigurări

Cererea de credite de valori mari a scăzut cu 6.000 de solicitări în ianuarie

Cererea de credite de valori mari a scăzut cu 6.000 de...

Autor: Liviu Popescu

31.03.2015, 00:00 249

Băncile au solicitat în ianuarie circa 67.000 de rapoarte pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali de la Centrala Riscului de Credit (CRC), în scădere cu circa 6.200 de interogări faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR. Numărul interogărilor pentru clienţii potenţiali este strâns corelat cu cererea de credite, băncile verificând fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit.

Anul trecut, cererea de credite de valori mari, majoritatea finanţări corporate, a atins minimul ultimului deceniu, respectiv un milion de rapoarte fiind solicitate de bănci pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali. Faţă de anul precedent, numărul rapoartelor a fost în scădere uşoară, dar cu 50% sub nivelul din 2010 şi 2011, iar asta înseamnă că firmele aveau mai mult curaj să se împrumute în plină criză decât acum, când există semnale de revenire a economiei.

Companiile rămân reticente să se îndatoreze în pofida semnalelor pozitive din economie, iar bancherii spun că atunci când găsesc clienţi bancabili aceştia solicită în principal credite pentru nevoi curente, pe termen scurt, nu pentru investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO