Bănci și Asigurări

Cerinţele mai dure ale ASF prind companiile de asigurări pe picior greşit

Cerinţele mai dure ale ASF prind companiile de...

Autor: Anelis Baciu

06.08.2014, 19:52 636
Doar şase companii de asigurări ar înregistra un grad de solvabilitate confortabil peste nivelul minim de 1,3 pe care Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF) doreşte să îl impună în cazul asigurătorilor autorizaţi să emită poliţe de răspundere civilă auto (RCA), arată datele din raportul anual al supraveghetorului.
 
Aceste şase companii aveau la finalul anului trecut o solvabilitate de peste 1,5, ceea ce înseamnă că acestea nu ar avea o problemă în cazul în care pragul minim va urca de la 1 la 1,3. Pe piaţa locală sunt 11 societăţi de asigurare autorizate să emită poliţe RCA.
 
Cerinţe de solvabilitate mai stricte ar putea antrena o creştere a tarifelor pentru asigurarea auto obligatorie, astfel că măsura s-ar putea resimţi în primul rând în buzunarele clienţilor.  O poliţă RCA pentru un şofer de 36 de ani din Bucureşti, cu un autoturism cu capacitate cilindrică de 1.400 de centimetri cubi porneşte de la 540 de lei şi poate ajunge la 765 de lei.
 
„ASF propune un set de norme care urmăresc însănătoşirea pieţei, capitalizarea societăţilor şi încetarea unei concurenţe a preţurilor (mult) sub limitele de profitabilitate şi chiar de supravieţuire. Tot setul de măsuri este un bun început pentru a trece la o piaţă de asigurări cu adevărat europeană“, au declarat pentru ZF oficialii Asirom. Pe de altă parte, ei consideră că reducerea comisioanelor plătite brokerilor este o măsură importantă dată fiind obligativitatea poliţei RCA şi afirmă că propunerea ar avea un impact favorabil asupra tarifelor. Potrivit noii norme, comisionul încasat de brokeri ar urma să fie plafonat la 10%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO