Bănci și Asigurări

CFA România: Transferul contribuţiilor viitoare din pilonul II de pensii către bugetul de stat ar avea un efect catastrofal pentru piaţa de capital

CFA România: Transferul contribuţiilor viitoare din...

Autor: Roxana Rosu

18.04.2018, 14:48 1063

Transferul contribuţiilor viitoare din pilonul II de pensii către bugetul de stat ar avea un efect catastrofal pentru piaţa de capital în condiţiile în care cele şapte fonduri de pensii private obligatorii au strâns peste 9 miliarde de euro şi peste 60% din aceste sume finanţează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligaţiuni emise de statul român, spun reprezentanţii CFA România.

În plus, restul de 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieţei de capital de la Bucureşti.

In România, cheltuielile sociale reprezintă aproximativ 8% din produsul intern brut, cea mai mare cheltuială din bugetul de stat (aproape o treime din total). Acest procent va ajunge la 15% din produsul intern brut, într-un interval de 40 de anii.

Principala diferenţă dintre sistemul de stat şi cel privat este că primul este un sistem de tip “pay-as-you-go”, adică banii reţinuţi azi celor care contribuie sunt utilizaţi pentru a plăti pensiile celor care se află la vârsta pensiei. Cel de-al doilea este un sistem finanţat - contribuţiile plătite astăzi sunt investite în numele participantului, urmând a fi returnate aceluiaşi participant sau moştenitorilor, împreună cu randamentul aferent, la vârsta pensionării.

„Sunt mari semne de întrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesară rebalansarea proporţiei perioadei active în totalul vieţii, prin creşterea vârstei de pensionare si stimularea economisirii” declară Alexandra Smedoiu, CFA, vicepreşedinte CFA România.

România are cea mai mică rată de economisire din UE, respectiv -5%.

„Consumăm mai mult decât veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii, care să transfere o parte din costul lunar suportat de angajat către un cont individual este o soluţie”, a adăugat Alexandra Smedoiu.

În opinia CFA România, în cazul în care contribuţiile viitoare la pilonul II ar fi direcţionate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piaţa de capital. În plus, reducerea temporară a deficitului bugetar se face cu costul creşterii viitoare masive a acestuia, când persoanele care au contribuit la pilonul II se vor pensiona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO