Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank: Provizioanele s-au stabilizat. E prematur să vorbim de scădere

Bogdan Popa, directorul financiar al Raiffeisen Bank: Rezultatul din primul trimestru al anului trecut se datorase scăderii dobânzilor la lei, care a avut un efect pozitiv asupra venitului din portofoliul de titluri, evoluţie care nu s-a mai repetat în 2011.

CFO-ul Raiffeisen Bank: Provizioanele s-au stabilizat, dar e prematur să vorbim de scădere

Autor: Ciprian Botea

26.05.2011, 23:58 1287

Austriecii de la Raiffeisen, care controlează a treia bancălocală după activele pe 2010, au raportat pe primul trimestru unprofit net de 16 mil. euro, în scădere cu 58% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut, dar similar cu rezultatul net obţinut întrimestrul IV din 2010, potrivit datelor publicate de grup laViena.

Scăderea profitului vine în contextul în care banca aînregistrat o pierdere de 2 mil. euro din portofoliul de investiţiifinanciare, după ce în perioada ianuarie-martie 2010 obţinuse uncâştig de 19 mil. euro.

"Rezultatul din primul trimestru al anului trecut se datorasescăderii dobânzilor la lei, care a avut un efect pozitiv asupravenitului din portofoliul de titluri, evoluţie care nu s-a mairepetat în 2011", explică Bogdan Popa, directorul financiar alRaiffeisen Bank. Băncile îşi reevaluează lunar portofoliile detitluri de stat în funcţie de evoluţia dobânzilor pe piaţă, oscădere a acestora generând câştiguri financiare recunoscute decontabilitatea ţinută după IFRS.

Totodată,veniturile din dobânzi şi comisioane s-au redus uşor cu 2,8% şi auajuns la 104 mil. euro. România a avut totuşi cea mai marecontribuţie la veniturile obţinute din comisioane de RaiffeisenInternational, divizia care administrează operaţiunile din EuropaCentrală şi de Est ale grupului austriac. Austriecii au obţinutvenituri totale din comisioane de 87 mil. euro în trimestrul întâi,din care 45 mil. euro au provenit de la subsidiara din România. Pede altă parte, provizioanele nou-constituite pentru acoperireapierderilor din credite neperformante s-au menţinut la acelaşinivel din primul trimestru al anului trecut, de 16 mil. euro."Provizioanele s-au stabilizat, dar este prematur să spunem că avemo tendinţă clară de scădere", a comentat oficialul Raiffeisen.

Raportul trimestrial al grupului austriac arată, de asemenea, căun impact asupra reducerii veniturilor l-au avut în continuarereglementările privind creditele de consum care au intrat învigoare în iunie anul trecut odată cu implementarea cunoscuteiOrdonanţe 50/2010. Principala prevedere a ordonanţei, care aîncercat să aducă mai multă transparenţă în contractele de credit,se referă la eliminarea comisionului de rambursare anticipată acreditelor, o sursă importantă de venit pentru bancheri întrecut.

Cheltuielile operaţionale ale Raiffeisen au rămas relativconstante în primele trei luni, la 71 mil. euro, în condiţi­ile încare numărul angajaţilor a scăzut cu 65 de persoane faţă desfârşitul anului trecut, până la 6.154. "Reducerea de personal sedatorează măsurilor de eficientizare şi încercăm să nu înlocuimplecările din companie. Totodată, încercăm să ţinem costurile subcontrol, deşi avem impact negativ din creşterea TVA sau acontribuţiei la fondurile de garantare", a explicat Popa.

Băncile plătesc începând din ianuarie o contribuţie anuală de0,3% din depozitele atrase, faţă de 0,2% anterior, către Fondul deGarantare a Depozitelor, acesta fiind unul dintre angajamenteleasumate de Guvern în cadrul acordului cu Fondul MonetarInternaţional (FMI). Depozitele atrase de la clientelă s-au reduscu 1,3% în primele trei luni şi au ajuns la 3,4 mld. euro.

Raiffeisen avea la sfârşitul lunii martie un portofoliu decredite de 4,2 miliarde euro, în scădere cu 1%, la valori exprimateîn euro, faţă de decembrie anul trecut, însă în creştere faţă de T12010. Finanţările pentru persoane fizice au crescut cu 1,7%, întimp ce portofoliul de credite corporate s-a contractat cu 3,1%faţă de sfârşitul lui 2010.

Banca a câştigat peste 5.000 de clienţi în primul trimestru, iarnumărul acestora a depăşit 1,9 milioane. Majoritatea clienţilorcare au intrat în portofoliul băncii sunt persoane fizice.

Totuşi, activele austriecilor s-au redus cu 1% (5% la valoriexprimate în lei) în martie faţă de sfârşitul anului trecut, pânăla 4,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO