Bănci și Asigurări

Cheltuielile statului cu investiţiile au ajuns la un nivel ridicol, la jumătate faţă de anul trecut. Tot ce a dat statul pentru investiţii în primele cinci luni este un „bacşiş„ de 4 mld. lei

Cheltuielile statului cu investiţiile au ajuns la un...

Autor: Iulian Anghel

27.06.2017, 12:48 664

Statul a cheltuit pentru investiţii, în primele cinci luni din an, sub un miliard de euro (4,1 mld. lei), o sumă ridicolă pentru o ţară cu un PIB de 170 mld. euro care vrea să ajungă din urmă economiile dezvoltate.

Este o scădere de 54% a investiţiilor făcute de stat (din buget şi din fonduri UE) faţă de 2016, care a fost cel mai prost an pentru investiţii din ultimii zece ani – asta poate fi estimat din ultimele date ale Finanţelor privind execuţia bugetară la cinci luni.

Investiţiile totale ale statului (din buget şi din fonduri UE) au fost, în primele cinci luni din 2017, de 4,1 mld. lei faţă de 9 mld. lei în primele cinci luni din 2016 (o scădere de 54%). În primele cinci luni din 2015, cheltuielile totale ale statului cu investiţiile au fost de 7,3 mld. lei.

Nu scad doar cheltuielile în care sunt implicate fonduri UE – ceea ce ar fi explicabil, în lipsa autorităţilor de management care nu sunt acreditate -, scad cheltuielile în care sunt implicate fondurile publice: minus 23% scădere pe cheltuielile de capital în primele cinci luni, an/an.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO