Bănci și Asigurări

Chirie sau rată? Luaţi un pix şi o hârtie. S-ar putea ca rata la „Prima casă“ să fie mai mică decât chiria

Chirie sau rată? Luaţi un pix şi o hârtie. S-ar putea ca rata la „Prima casă“ să fie mai mică decât chiria

Chirie sau rată? Luaţi un pix şi o hârtie. S-ar putea ca rata la „Prima casă“ să fie mai mică decât chiria

Autor: Cristi Moga

02.02.2012, 00:09 16857

Rata lunară la un credit pe 30 de ani prin programul guvernamental "Prima casă" este mai mică decât chiria pentru un apartament similar în cazul a 21 din 27 de tipuri de locuinţe care pot fi cumpărate prin acest program, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor furnizate de Analize Imobiliare, platformă a site-ului imobiliare.ro.

Spre exemplu, o garsonieră în Drumul Taberei din Bucureşti, pentru care este solicitat un preţ de 35.000 de euro, ar putea fi cumpărată plătind un avans de 1.700 de euro şi o rată lunară de circa 170 de euro timp de 30 de ani. Pentru acelaşi tip de locuinţă, proprietarii solicită o chirie medie de 225 de euro lunar, care poate fi negociată de cele mai multe ori la nivelul de 200 de euro.

"Stăteam cu chirie pe Ştirbei Vodă într-o garsonieră destul de mare, pentru care nu negociasem foarte abil, astfel că plăteam 350 de euro lunar. În octombrie anul trecut am cumpărat un apartament cu două camere şi ceva mobilă în Militari cu un preţ de 49.000 de euro. Am plătit un avans minim, de 2.500 de euro, şi am o rată lunară la Millennium de 265 de euro, timp de 30 de ani, plus un comision anual de 120 de euro care merge spre fond (Fondul de Garantare - n. red.)", spune Mihnea, un tânăr care lucrează într-o firmă de consultanţă.

"Aş zice că decizia de achiziţie a fost una raţională. Prefer să lucrez pentru mine şi pentru bancă decât pentru proprietarul acelei garsoniere", a mai spus el.

Numai 48 de credite Prima casă pentru construcţia de locuinţe în etapa a patra a programului

Cum s-au făcut calculele?

Informaţiile de la care s-a plecat sunt preţurile medii solicitate în piaţă la sfârşitul lunii ianuarie pentru apartamentele vechi din diferite cartiere ale Bucureştiului, precum şi valorile medii ale chiriilor solicitate.

Preţurilor de vânzare le-a fost aplicată o "corecţie" de 10% în urma negocierilor, în timp ce valorile de închiriere au fost scăzute cu 15% din acelaşi motiv, acestea fiind plafoane de negociere considerate maxime de către consultanţii din piaţă pentru acest tip de locuinţe, cu preţuri cuprinse între 35.000 şi 67.000 de euro şi chirii aflate în intervalul 225 - 395 de euro lunar.

Datele Analize Imobiliare nu cuprind zone în care erau publicate mai puţin de 15 anunţuri de vânzare sau închiriere a unor apartamente, astfel că din datele obţinute au rezultat 27 de categorii de apartamente - garsoniere, două camere şi trei camere din diverse cartiere - care pot fi achiziţionate prin programul "Prima casă", plătind un avans de doar 5-6%.

Din preţurile de vânzare obţinute în urma presupuselor negocieri a fost extras avansul de 5%, iar pentru suma rămasă a fost calculată rata lunară pentru un credit obţinut pe o perioadă de 30 de ani, conform aplicaţiei de pe site-ul raiffeisen.ro.

Din datele rezultate, doar pentru cinci tipuri de apartamente, respectiv garsonierele din zona Călăraşilor - Decebal, apartamentele cu două şi trei camere din Berceni, precum şi apartamentele cu trei camere din Colentina şi Rahova, este mai ieftin în prezent să plăteşti chirie lunară decât rata bancară.

La 1 Mai, chiria 300-350 euro, rata 300

Bineînţeles, acesta este doar un calcul teoretic, în condiţiile în care între apartamentele închiriate şi cele scoase la vânzare pot exista diferenţe de etaj, localizare sau grad de renovare şi dotare. În plus, majoritatea apartamentelor închiriate au mobilă şi sunt utilate, cheltuieli ce în cazul unei achiziţii revin de cele mai multe ori cumpărătorului.

Cu toate acestea, reducerea diferenţei între rata bancară şi chiriile practicate în piaţă a fost remarcată şi de consultanţii imobiliari.

"În acest moment este mult mai avantajos să achiziţionezi o locuinţă decât să stai cu chirie, comparativ cu condiţiile din 2008. Preţurile de tranzacţionare au scăzut foarte mult, iar în prezent chiria şi rata sunt în acelaşi palier. Într-o zonă semicentrală precum 1 Mai, apartamentele cu două camere se închiriază cu 300-350 de euro, iar preţurile de vânzare sunt de 65.000-70.000 de euro. Cine are bani de avans poate cumpăra având o rată la "Prima casă" de aproximativ 300 de euro lunar", spun consultanţii firmei Coldwell Banker.

Băncile mai au în prezent un plafon de circa un miliard de euro pentru acordarea de împrumuturi prin programul "Prima casă", care a susţinut creditul ipotecar şi pe parcursul anului trecut, când peste 80% din împrumuturile pentru locuinţe au fost acordate cu garanţia statului.

De altfel, doar în a doua jumătate a anului trecut, după pornirea programului "Prima casă 4", au fost acordate credite de circa jumătate de miliard de euro, astfel că este posibil ca pe parcursul acestui an băncile să epuizeze plafonul rămas, cu atât mai mult cu cât pentru restul împrumuturilor ipotecare avansul minim a fost majorat la 25% de la începutul anului.

Este un moment bun pentru achiziţii?

Consultanţii apreciau la începutul anului că sunt posibile noi scăderi de preţuri în primele şase luni ale anului, dar ianuarie a fost o lună în care valorile solicitate au îngheţat la acelaşi nivel ca în decembrie.

Pe de altă parte, anul acesta ar putea avea loc o infuzie puternică de apartamente, fie din rândul proprietăţilor vechi executate de către bănci în ultimii ani şi care nu au ajuns încă la preţuri atractive pentru clienţi, fie din rândul ansamblurilor imobiliare aflate în insolvenţă sau faliment şi care ar putea ajunge la lichidare.

În general, băncile au preferat să amâne vânzarea unor pachete de proprietăţi tocmai pentru a nu determina o scădere şi mai accentuată a pieţei, dar site-urile cu licitaţii sunt în prezent înţesate de anunţuri cu bunuri executate.

Pentru achiziţia unei locuinţe în Bucureşti clienţii trebuie să ţină cont de stabilitatea veniturilor şi de gradul de îndatorare pe care şi-l pot permite, de planurile de viitor şi eventualele soluţii de rezervă în cazul intrării într-o "incapacitate de plată" temporară.

Pe de altă parte, nici cu chirie nu eşti mai protejat dacă ajungi în situaţia să nu-ţi mai poţi plăti obligaţiile, dar în acest caz nu pierzi nimic deoarece nu ai avut nimic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO