Bănci și Asigurări

Cinci bancheri au încasat peste un milion de euro în 2009 pentru rezultatele din 2008

Cinci bancheri au încasat peste un milion de euro în 2009 pentru rezultatele din 2008

Autor: Mihaela Claudia Medrega, Voican Razvan

28.09.2010, 23:25 186

Cinci bancheri şi un top manager din asigurări de viaţă auîncasat în anul de criză 2009 salarii, prime şi bonusuri totalizândechivalentul a peste un milion de euro pentru fiecare.

Potrivit datelor furnizate ZF de către Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală, cel mai mare venit salarial net din România afost anul trecut de 6,76 mil. lei, adică peste 1,6 mil. euro, i-arevenit unui bancher de top şi reprezintă un record istoric pentrusalariile declarate la Fisc în România.

Spre deosebire de anii precedenţi, bancherii au ajuns să dominedetaşat clasamentul celor mai mari 10 salarii din economie,ajungând să deţină nu mai puţin de şapte poziţii, faţă de două în2008 şi patru în 2007.

Sursa acestei ascensiuni spectaculoase o constituie bonusurilerecord pe care bancherii şi le-au acordat pentru profiturile recordînregistrate de acest sector în 2008, plăţile fiind făcute în anulurmător. Dacă în 2008 clasamentul era condus de managerul uneicompanii de telecomunicaţii prin reţele cu cablu, în 2009 acesta acăzut de-abia pe locul al nouălea în condiţiile unei scăderi asalariului anual cu o treime. Au dispărut din top 10 managerii dindomeniul petrolier, din comerţul cu energie electrică, precum şidin consultanţă - puternic afectată de criza economică. Şi-a făcutloc un vânzător de spaţii publicitare dintr-o firmă despecialitate, care a câştigat peste 830.000 de euro, ocupând locul8. Pe poziţia a treia a urcat un executiv din asigurări de viaţă,cu aproximativ 1,25 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO