Bănci și Asigurări

Cinci bănci au dat aproape 80% din creditele „Prima casă“. BCR şi BRD au peste 50%

Cinci bănci au dat aproape 80% din creditele „Prima...

Autor: Claudia Medrega

02.12.2016, 15:30 2983
Cinci bănci aveau după primele nouă luni din acest an o felie de aproape 80% din „Prima casă“, doar BCR şi BRD având peste 50%, potrivit datelor trans­mi­se de Ministerul Finanţelor.

„Gradul de concentrare pe finan­ţatori a creditelor acordate în cadrul pro­gramului este mare, în totalul ga­ran­ţiilor peste 50% fiind acordate de BCR şi BRD“, susţine Ministerul Finanţelor.

În noua strategie a programului „Prima casă“, Finanţele nu menţio­nea­ză în graficul care reflectă dis­tribuţia ga­ran­ţiilor acordate pe instituţii de credit nu­mele băncilor, ci doar pon­derile care revin fiecărei instituţii de credit la 30 septembrie 2016.

Primele trei bănci au ponderi de 26,8%, 25% şi, respectiv, 10,2%, iar ur­mă­toarele instituţii de credit au pro­cente mai mici de 10%. Cumulat, se constată că primelor cinci bănci le revin 79% din garanţii, iar totalul pentru zece bănci ajunge la 94%.

În prezent, băncile care participă la Programul „Prima casă“ sunt în număr de 18 din 37 de bănci existente în România.

Garanţia de stat acoperă maximum 50% din valoarea principalului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiarul progra­mului în baza contractului de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO