Bănci și Asigurări

Cinci bănci care deţin 13% din sistemul bancar local au picat testul de stres. BCE a dezvăluit într-o conferinţă de presă cele 25 de bănci care nu au trecut examenul şi trebuie să vină de acasă cu 25 de miliarde de euro

Cinci bănci care deţin 13% din sistemul bancar local au...

Autor: Ştefan Stan, Ciprian Botea

26.10.2014, 14:26 4398

Eurobank, grupul elen care deţine Bancpost, a zecea bancă locală, cu active de 2,6 miliarde de euro, este una dintre cele 25 de bănci europene care nu au trecut testul de stres derulat de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană pe parcursul ultimului an. Eurobank avea la finalul anului trecut o expunere directă pe România de 423 milioane de euro, adică cea mai mare expunere directă a unui grup elen. 

Alături de Eurobank, pe lista băncilor care au picat testul de stres, având un deficit de capital, şi au operaţiuni în România, sunt: National Bank of Greece, Volksbank, Veneto Banca, Piraeus Bank. National Bank of Greece deţine în România Banca Românească. Alte două bănci cu operaţiuni la Bucureşti, Banca Comercială Portugheză – BCP, care a avut Millennium, fililală pe care a vândut-o grupului maghiar OTP, iar Bank Of Cyprus s-a alipit la Marfin anul trecut, acum având la vânzare protofoliul de active. 

Testul de stres derulat de BCE a vizat 130 de bănci care creditează în euro şi le-a urmărit activitatea de-a lungul anului. BCE a găsit în cele 25 de bănci care au "picat examenul" un deficit de capital de 25 de miliarde de euro. Dintre instituţiile financiare vizate, banca italiană Monte Paschi trebuie să acopere un deficit de 2,1 miliarde de euro, în timp ce Eurobank are un deficit de 1,76 de miliarde de euro, conform Autorităţii Bancare Europene, citate de Bloomberg. 

”Testul fără precedent al celor mai mari bănci europene va spori încrederea publică în sectorul bancar. Rezultatele ar trebui să încurajeze creditarea în Europa, ceea ce va ajuta la creşterea economică”, a declarat vice-preşedintele ECB Vitor Constancio.  

Testele organizate de BCE sunt menite să transparentizeze sistemul bancar, în condiţiile în care zona euro a cunoscut o perioadă dificilă în ultimii cinci ani, care a afectat şi sistemul bancar. Băncile care au picat testul au la dispoziţie şase luni pentru a umple deficitul de capital. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO