Bănci și Asigurări

Cinci bănci deţin 70% din banii fondurilor de pensii private din sectorul bancar şi 8% din totalul resurselor lor

Cinci bănci deţin 70% din banii fondurilor de pensii...

Autor: Claudia Medrega

20.10.2014, 00:07 1079

BRD-SocGen, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi Garanti au atras aproape 70% din banii plasaţi de fondurile de pensii private în depozite, acţiuni şi obliga­ţi­uni ban­care, respectiv 8% din toate plasamentele acestor fonduri.

Fondurile de pensii administrate privat au investit anul trecut în sectorul bancar 1,8 mld. lei, reprezentând aproximativ 12% din total portofoliu, iar două treimi din aceste plasamente au fost în depozite, în timp ce diferenţa a revenit investiţiilor în acţiuni şi obligaţiuni ale băncilor tranzacţionate la BVB, în proporţii apropiate, potrivit datelor publicate de BNR în Raportul de stabilitate financiară. BNR avertizează că o eventuală vulnerabilitate ar putea proveni din concentrarea activităţii de depozitare şi custodie în proporţie de peste 70% la o singură bancă.

Activele totale ale fondurilor de pensii private au ajuns la sfârşitul anului trecut la 15 mld. lei, iar după S1 din 2014 totalizau 17 mld. lei, respectiv 2,6% din PIB. Plasa­men­tele fondurilor de pensii private în acţiuni ale băncilor, care au cumulat 291,4 mil. lei, au fost concentrate la BRD, Banca Transil­vania şi Carpa­tica. Pe de altă parte, sumele plasate în obligaţiuni, de 320,7 mil. lei, au vizat patru bănci, respectiv BCR, Raiffeisen, UniCredit Ţiriac Bank şi RBS.

Analizând toate plasamentele fondurilor de pensii private, se observă că preferin­ţa administratorilor pentru titlurile de stat s-a menţinut, însă ponderea acestora a scăzut considerabil în favoarea portofoliului de acţiuni, în căutarea unor randamente mai mari.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

ponderea plasamentelor în titluri de stat (iunie 2013/iunie 2014)

ritmul mediu anual de creştere al activelor fondurilor de pensii private în ultimii trei ani ; randamentul mediu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO