Bănci și Asigurări

Cine a pariat pe dolar în ultimul an a câştigat 23%, de opt ori peste dobânda oferită de bănci

Cine a pariat pe dolar în ultimul an a câştigat 23%,...

Autor: Liviu Popescu

25.05.2015, 00:05 337
Dolarul american a adus în ultimul an un câştig de 23% investitorilor care au pariat pe acestă monedă, de opt ori peste nivelul dobânzilor obţinute dintr-un depozit la termen în lei.

Moneda americană a avut în ultimele 12 luni un avans mai mare şi decât principalul indice (BET) al Bursei de Va­lori Bucureşti. Cursul anunţat de BNR pentru dolar a ajuns vineri la 3,97 lei, în scădere cu un ban faţă de nivelul înregistrat în şedinţa precedentă. Depozitele în monedă naţională la termen sunt bonificate cu 3% pe an, în timp ce avansul pe care l-a avut indicele BET în ultimul an a fost de 15%.

Cursul anunţat de BNR pentru un euro a avansat cu 1% în ultimul an, în timp ce francul a crescut cu 18%. Refe­rinţa anunţată de BNR pentru un euro a ajuns vineri la 4,44 lei, în creştere uşoa­ră faţă de şedinţa precedentă. „Apatia leului s-a extins în şedinţa de joi, cu o închidere fără variaţie, aproape de 4,45 lei pe euro. Cu o atenţie sporită acordată discuţiilor de la Riga privind Grecia, considerăm că este mai probabilă o tendinţă descendentă a perechii euro/leu în con­di­ţiile în care evoluţia pieţelor globale de obligaţiuni rămâne prietenoasă“, scriu economiştii de la ING într-un raport.

Dolarul american a crescut de la finele anului trecut şi până în prezent cu 8%. În decembrie, paritatea era cotată la 3,6-3,7 lei. Moneda americană a spart pragul de 4 lei la cursul BNR pe 4 martie pentru ca peste doar o săptămână să atingă maximul istoric de 4,2 lei.

Evoluţia ascendentă a dolarului a venit în condiţiile în care au fost publicate date peste aştepări în legătură cu economia SUA, cea mai mare la nivel mondial, ceea ce a determinat investitorii să se orienteze către moneda americană şi să cumpere active denominate în dolari. Dolarul american s-a apreciat cu 14% în ultimul an faţă de moneda europeană. Euro este cotat în prezent la 1,11 dolari pe pieţele internaţionale.

Ultima oară când a ajuns la paritate cu dolarul a fost în noiembrie 2002, iar în iulie 2008 a atins maximul istoric de 1,6 dolari/euro. La jumătatea lunii martie, cotaţiile ajunseseră chiar şi la 1,05 dolari/euro.

2014 a fost anul dolarului pe piaţa valutară internaţională, moneda americană apreciindu-se cu 11% faţă de euro. În România, dolarul s-a apreciat anul trecut cu 12% faţă de leu.

Tranzacţiile cu dolari sunt reduse pe piaţa valutară locală, astfel că BNR stabileşte cursul de schimb leu/dolar în funcţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa de la Bucureşti. Persoanele fizice au credite în dolari de echivalentul a 300 mil. lei şi credite în franci elveţieni de aproximativ 10 mld. lei. Pe de altă parte, depozitele în aceste două monede cumulează 6,5 mld. lei.

Francul elveţian s-a apreciat puternic în ianuarie, ceea ce a împovărat şi mai mult pe cei aproximativ 75.000 de români cu credite în acestă monedă, care oricum suportaseră o apreciere substanţială a francului în perioada de criză. Ulterior, cotaţiile s-au stabilizat la un nivel mai jos, atingând un minim de 4,1 lei la jumătate lunii martie. Paritatea a încheiat şedinţa de vineri la 4,27 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO