Bănci și Asigurări

Cine este Oana Petrescu, singurul bancher român din board-ul BCR

Oana Petrescu vicepreşedinte executiv pe retail al BCR
03.08.2010, 23:56 3920

Oana Petrescu, 41 de ani, actualul vicepreşedinte executiv alBCR pe retail şi private banking, rămâne singurul top manager denaţionalitate română din echipa de conducere a celei mai mari băncilocale. Este practic românul cu cea mai înaltă poziţie într-ocompanie cu peste 9.000 de angajaţi.

Austriecii de la Erste au adus-o la BCR în toamna lui 2006 pepostul de vicepreşedinte pe operaţiuni, imediat după ce au preluatcontrolul efectiv asupra băncii. A fost una din primele douăschimbări operate la nivelul board-ului alături de instalareacehului Martin Skopek la retail.

De la 1 iulie anul acesta, Oanei Petrescu i-a fost încredinţatretailul, odată ce Skopek a fost transferat în board-ul de la Vienaal Erste Group.

"Îmi pare rău că nu avem mai mulţi români în board-ul BCR şi îmidoresc ca în timp să schimbăm situaţia. Mai ales pentru retailchiar este foarte greu de găsit un bancher experimentat în România,dar Oana Petrescu este un manager foarte bun, eficient, şi suntsigur că va face treabă bună", comentează Andreas Treichl, CEO alErste Group şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere alBCR.

În 2008, după demisia lui Nicolae Dănilă din funcţia depreşedinte executiv al BCR, Treichl a încercat să-l înlocuiască totcu un bancher român, însă până la urmă a renunţat, alegându-l pebritanicul Dominic Bruynseels, care a venit de la Barclays.

"Culmea este că sunt mai mulţi bancheri români foarte buni înstrăinătate decât în România, dar este aproape imposibil să-iconvingi să se întoarcă în ţară, mai ales la cum merg lucrurile înultima perioadă. Cred însă că în maximum 10 ani mulţi se vor puteasimţi motivaţi să revină să lucreze acasă", spune Treichl.

Dar cine este Oana Petrescu? Deşi face parte de aproape 4 anidin echipa de top management a BCR, a rămas un bancher foartediscret, cu puţine apariţii publice. Una dintre excepţii a fost laînceputul lui 2009, când sindicatul din BCR ameninţa cu grevagenerală, iar Petrescu a fost desemnată să iasă cu declaraţiiprivind asigurarea continuităţii serviciilor bancare.

"Nu-i place deloc să aibă de-a face cu presa", spun surse de pepiaţă.

Înainte de a veni la BCR, Oana Petrescu nu a avut multăexperienţă directă în banking, ci mai mult indirect, de pildă prinprisma faptului că la începutul anilor 2000 a înfiinţat undepartament de audit pentru bănci la fosta firmă de consultanţăArthur Andersen, devenită în 2002 Ernst & Young. Totuşi,asemenea multor bancheri de pe piaţă, ea are în CV şi doi ani lafosta Bancorex, între 1992 şi 1994, unde s-a ocupat de analiză şiadministrare de investiţii.

Surse din industria consultanţei povestesc că Petrescu ar fiadus în 2000 printre clienţii Arthur Andersen tocmai BRD-SocGen -cel mai important competitor actual al BCR - care a continuat sălucreze cu Ernst & Young până în 2009, în 2010 mutându-se laDeloitte.

Unii bancheri au fost surprinşi când BCR a anunţat transferulOanei Petrescu de la operaţiuni la retail, având în vedere lipsaexperienţei specifice, şi au pus această decizie pe seamaresurselor umane reduse la nivelul grupului austriac, însă foşticolegi ai actualului vicepreşedinte al BCR nu ezită să remarceaptitudinile manageriale ale acestuia, aptitudini care i-ar permitepractic să gestioneze orice domeniu.

De asemenea, în pofida unor eventuale aparenţe, Petrescu estedescrisă drept o persoană foarte energică şi fermă, capabilă să iadecizii rapide. Are un master la Toulouse în studii europenefinanţe-bănci şi un doctorat în economie la ASE pe flux demanagement bancar.

Divizia de retail a BCR a parcurs în ultimii trei ani şijumătate cea mai mare parte a procesului de restructurare şialiniere la standardele Erste, cehul Martin Skopek încheindu-şirecent misiunea complicată de a moderniza principalele servicii şiproduse pentru persoane fizice ale celei mai mari bănci de pepiaţă.

Rămâne ca Oana Petrescu să administreze mai departe proiecteleîncă în derulare, să gestioneze problema creditelor neperformantecare afectează din ce în ce mai mult portofoliul de retail şi săgăsească în paralel soluţii de revigorare a vânzărilor de produseşi servicii.

Pe lângă faptul că are în componenţă un singur român, board-ulBCR este în prezent şi unul dintre cele mai restrânse de pe piaţă,având numai patru membri: Dominic Bruynseels, CEO, Oana Petrescu,vicepreşedinte executiv pe retail şi private banking, HelmuthHintringer, vicepreşedinte executiv pe risc, şi WolfgangSchoiswohl, vicepreşedinte executiv pe corporate banking.

De la 1 august, Comitetul executiv are însă şi un consilier -austriacul Christian Bruckner - care este responsabil cu zonaoperaţiuni & IT. De la 1 iulie, când Oana Petrescu a trecut laretail, această arie intrase în coordonarea lui DominicBruynseels.

Oana Petrescu vicepreşedinte executiv pe retail alBCR

  • 1992-1994 Bancorex - analiză şi administrare de investiţii
  • 1994-1995 Bull Europe - manager de marketing şi training
  • 1995-2002 Arthur Andersen - de la auditor la partener, şef aldiviziei servicii financiare
  • 2002-2006 Ernst & Young - director al departamentului derisc şi servicii de consultanţă
  • Oct. 2006 - iun. 2010 BCR - vicepreşedinte executiv peoperaţiuni şi IT

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO